Veel kinderen kampen met problemen met het verwerken van prikkels. Opvallend is dat met name veel te vroeggeboren kinderen problemen hebben op dit gebied. Voor het toepassen van interventies is het allereerst van belang om erachter te komen of er sprake is van overprikkeling of onderprikkeling.

Tinka Bröring-Starre en Monique Thoonsen

Wereldwijd worden elk jaar ongeveer 15 miljoen baby’s te vroeg geboren. Van vroeggeboorte is sprake als een baby geboren wordt na een zwangerschapsduur van minder dan 37 weken. In Nederland wordt 7,7 procent van alle kinderen te vroeg geboren en daarvan is 1,5 procent ernstig prematuur (zwangerschapsduur < 32 weken), wat neerkomt op ongeveer 2500 baby’s per jaar. Door verbeteringen in de neonatale zorg zijn de overlevingskansen van ernstig vroeggeboren kinderen inmiddels gestegen tot 96 procent.

In een artikel uit het VROEG-magazine, nu voor iedereen online te lezen, gaan de auteurs nader in op:

  • Oorzaken
  • Uitingsvormen
  • Interventies
  • Praktische handvatten
  • Structuur bieden

Naar de pdf van het artikel >>

Er is veel onderzoek gedaan om ontwikkelings- en gedragsproblemen bij ernstig vroeggeboren kinderen te doorgronden. Toch is onze kennis hierover nog altijd incompleet, met name als het gaat om prikkelverwerkingsproblemen. De laatste jaren wordt hier meer specifiek onderzoek naar gedaan. Uit de onderzoeken blijkt dat te vroeg geboren kinderen vaker prikkelverwerkingsproblemen laten zien dan op tijd geboren kinderen. Voorspellende factoren zijn de zwangerschapsduur, het geboortegewicht, hersenafwijkingen en de duur van de NICU-opname.

Auteursinformatie

Tinka Bröring-Starre is GZ-psycholoog (i.o. Klinisch Psycholoog) in het Emma Kinderziekenhuis bij de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie & Psychosociale Zorg. Monique Thoonsen is specialist zintuiglijke prikkelverwerking, pedagoog en CCE-consulent (zie 7zintuigen.nl) en (co-)auteur van de Wiebelen en friemelenreeks over zintuiglijke prikkelverwerking.

VROEG-magazine

Ons kwartaalmagazine VROEG biedt verdieping en inspiratie via achtergrondartikelen en interviews.

Naast de editie in druk ontvangt iedere abonnee op het mailadres waarmee je je abonneert bovendien een link om het nummer te downloaden. De prijs van een abonnement bedraagt in Nederland € 29,50 en in België € 32,50 per jaar. Betaal je per automatische incasso, dan scheelt dit € 1,50. Aanmelden >>

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan