Circa 20% van de te vroeg geboren kinderen hebben op de basisschool vaker emotionele en cognitieve problemen dan leeftijdgenoten die op tijd geboren zijn. Vroeggeboorte veroorzaakt vooral problemen op één specifiek gebied.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Jorijn Hornman aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij baseerde haar onderzoek op het Pinkeltje- en het TRAILS-onderzoek. Het eerste onderzoek volgt ruim 2000 kinderen die geboren zijn tussen 2002 en 2003, aan het tweede onderzoek doen eveneens ruim 2000 jongeren mee die geboren zijn rondom 1990. Hornman onderzocht of en hoe problemen in gedrag en ontwikkeling veranderen bij te vroeg geboren kinderen rond het naar de basisschool gaan en in de pubertijd.

Gedrags- en ontwikkelingsproblemen

Wetenschappers wisten al dat te vroeg geborenen vaker gedrags- en ontwikkelingsproblemen krijgen, maar het was nog onduidelijk welke problemen zich manifesteren op basisschool- en puberleeftijd en wanneer deze problemen verdwijnen.

De promovenda ontdekte onder andere dat na de start van de basisschool, wanneer kinderen vijf jaar zijn, vaker gedrag- en ontwikkelingsproblemen aan het licht komen bij vroeggeborenen dan bij op tijd geboren kinderen. Hierbij speelt de mate van vroeggeboorte een rol. Extreme vroeggeboorte veroorzaakt vaker problemen met gedrag en ontwikkeling op verschillende gebieden tegelijkertijd. Matige vroeggeboorte veroorzaakt vooral problemen op één specifiek gebied, zoals grove motoriek, persoonlijk-sociale ontwikkeling, of op het gebied van gedrag en emoties. Problemen na matige vroeggeboorte verdwijnen bovendien vaker.

Advertentie

Volgen vanaf de geboorte

Hornman benadrukt dat 80% van de kinderen geen problemen heeft en dat bij ongeveer de helft van de kinderen de problemen in het eerste schooljaar verdwijnen. Op de puberleeftijd lijken de verschillen tussen matig te vroeg geboren kinderen en op tijd geboren kinderen op het gebied van executief functioneren (cognitieve vaardigheid om gedrag te organiseren) bijna helemaal verdwenen.

Om de groep kinderen met problemen beter te helpen, vindt Hornman het belangrijk dat alle vroeggeborenen gevolgd worden tot ze naar school gaan. Dat gebeurt nu alleen bij extreem te vroeg geborenen.

Stability of development and behavior of preterm children

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan