‘Hechting ouder-kind in nieuw perspectief’ is de titel van de tweede editie van de VROEG-lezing op 28 maart 2018. Deze wordt verzorgd Paulien Kuipers, met aansluitend een netwerkdiner.

Veel jonge kinderen groeien op vanuit een onveilige verbinding met hun ouders. De eerste zorg van jeugdartsen, IMH-specialisten, huisartsen en andere zorgprofessionals is: hoe helpen we ouders en kind om nader tot elkaar te komen? Wat is er nodig om de band tussen hen harmonieus en veilig te maken?

“Soms lukt dat niet”, vertelt Paulien Kuipers, directeur van Stichting Kinderleven en auteur van het boek ‘Eerste hulp bij hechting’. “Te veel factoren zorgen voor blijvende onveiligheid. Geldproblemen, verslavingsproblemen of relatieproblemen van de ouders kunnen bijvoorbeeld leiden tot een scheiding, verwaarlozing of zelfs uithuisplaatsing van het kind.”

Kinderen worden door deze gebeurtenissen vaak lang in de wachtstand gezet. “Ze zijn dan bezig met vragen als ‘Wanneer houden papa en mama op met ruzie maken zodat ik weer veiliger door kan met mijn leven’ of ‘Wanneer kan ik terug naar huis of naar lieve pleegouders?’. Dat zet een rem op hun ontwikkeling.”

 

hechting in nieuw perspectief
Paulien Kuipers: “Allerlei factoren kunnen zorgen voor blijvende onveiligheid”

Hechtingsproces bevorderen

In haar lezing bespreekt Kuipers de mogelijkheden van jeugdhulpverleners om een positieve bijdrage te leveren aan het hechtingsproces tussen ouder en kind. “Allereerst ten aanzien van het versterken van de ouder-kindrelatie, daar worden vaak kansen gemist. Daarnaast is er nog te weinig oog voor het ‘afhechten’ zodat een kind zich weer verder kan ontwikkelen. Aan- en afhechten zijn beide belangrijk. Speciale aandacht besteed ik ook aan de taal: welke woorden zijn helpend, welke juist niet?”

Tijd en plaats

De lezing wordt gehouden op een sfeervolle locatie in Amersfoort: Zandfoort aan de Eem. De ontvangst is vanaf 15.00 uur. Van 16.00 – 18.00 uur vindt de lezing plaats, waarbij het laatste half uur is gereserveerd voor het stellen van vragen en discussie. Vervolgens schuiven de deelnemers aan voor een informeel diner

Aanmelden

De deelnameprijs bedraagt, inclusief diner en alle consumpties, € 94,50 (excl. BTW). Voor abonnees op Vakblad Vroeg, ook nieuwe, is de prijs € 84,50.

> Ga naar het aanmeldformulier

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan