De inname van met name dierlijke proteïnen tijdens de kinderjaren kan leiden tot zwaarlijvigheid later in het leven. Er bestaat een verband tussen een voedingspatroon met veel proteïnen in de jeugd en een hoger BMI.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Erasmus Universiteit waarover NU.nl bericht. Tijdens het onderzoek werden 3.564 Nederlandse kinderen vanaf een leeftijd van een tot tien jaar naar hun eetpatroon gevraagd. De onderzoekers berekenden vervolgens de hoeveelheid voedingsstoffen de kinderen binnen kregen. Zo werd de hoeveelheid proteïnen, koolhydraten, suikers en de hoeveelheid vet berekend. Tussen het eerste en tiende levensjaar van de deelnemers werd de lichaamslengte en de hoeveelheid vet in het lichaam regelmatig gerapporteerd.

Bij het onderzoek werd rekening gehouden met de leeftijd van de moeder, opleidingsniveau, etniciteit en het totale aantal calorieën dat op een dag werd ingenomen. Daarnaast hielden de onderzoekers rekening met of het kind borstvoeding had gekregen als baby en hoeveel beweging het kind kreeg.

Bevindingen
Volgens de wetenschappers zou een hogere inname van proteïnen invloed hebben op het gewicht, lengte en de Body Mass Index (BMI). “Onze resultaten laten zien dat er een verband gevonden is tussen een voedingspatroon met veel proteïnen in de jeugd en een hoger BMI”, aldus een van de onderzoekers. “Vervolgonderzoek zal uit moeten wijzen in welke mate proteïnen ingenomen dienen te worden om gezond te blijven.” Daarbij maakte het niet uit of de proteïnen een vervanging waren voor koolhydraten of vet. Proteïnen, beter bekend als eiwitten, zitten onder andere in peulvruchten, vlees, gevogelte, eieren, vis, zuivel en noten. De Body Mass Index wordt bepaald door de verhouding tussen het lichaamsgewicht en lichaamslengte.

 

Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan