Voorkom valse start ouderschap

0
929
betrokkenheid van vaders voor de geboorte

Eén op de vijf volwassenen is als kind emotioneel mishandeld, blijkt uit onderzoek. Tienduizenden ouders hebben dus zelf een rugzakje en slepen bagage uit de eigen jeugd mee. “Dat zijn aantallen daar schrik je van”, zegt dr. Merian Bouwmeester. “Deze cijfers onderschrijven eens te meer dat ouderschap gewoon hartstikke moeilijk is. De interventie Stevig Ouderschap, gericht op het voorkómen van ernstige opvoedingsproblemen, kan dan uitkomst bieden. “De aanpak is bewezen effectief.”

Merian Bouwmeester: “Er is een aanzienlijk terugloop meetbaar van het risico op opvoedingsproblematiek”

Opvallend is dat veel ouders met een verleden van mishandeling en verwaarlozing vinden dat ze het opvoeden zelf moeten kunnen doen. “Zij hebben een enorme bewijsdrang om te laten zien dat ze het desondanks toch gaan redden”, vertelt Merian. “Dat maakt de stap extra groot om in hun omgeving hulp te vragen. Zij ervaren dit als falen. Met als gevolg dat zij sociaal geïsoleerd raken. Onder andere voor hen is de interventie Stevig Ouderschap ontwikkeld en we weten inmiddels dat de aanpak werkt.”

Huisbezoeken

De interventie is ontwikkeld om na de geboorte anderhalf jaar lang in te zetten. Dit gebeurt in de vorm van huisbezoeken. Bijna vijftien jaar geleden is Merian gepromoveerd op onderzoek naar de effectiviteit van Stevig Ouderschap. Die blijkt groot. “Een half jaar later, dus op het moment dat de kinderen twee zijn, is een aanzienlijk terugloop meetbaar van het risico op opvoedingsproblematiek. Zelfs vijf jaar na de huisbezoeken zeggen de bezochte ouders nog steeds significant vaker dat ze zich capabele ouders voelen, dat ze zich opgewassen voelen tegen de taken waar ze voor gesteld worden als ouder.”

Op 20 november verzorgt Merian Bouwmeester tijdens de 5e editie van ons Babycongres over dit onderwerp een deelsessie. Alle informatie over het programma staat op de website van Euregionaal Congresburo: klik hier 

Pril stadium

Ingegeven door het succes is Stevig Ouderschap uitgebreid naar de zwangerschapsperiode. “Dit is winst”, vindt Merian. “Dit betekent dat vanuit het consultatiebureau een verpleegkundige bij aanstaande ouders thuis in gesprek gaat. Niet alleen over hoe het is om ouder te worden en waar je tegenaan kunt lopen, maar ook wat ouders in hun eigen jeugd zelf hebben meegemaakt en wat hun verwachtingen zijn. Op die manier kan men al in een vroeg stadium het eigen verhaal kwijt en daar over sparren met iemand die veel kennis heeft van opvoeding en zo nodig dán al kan doorverwijzen. Het is echt een opstapje om in een pril stadium de goede hulp aan een gezin te bieden als dat nodig is. Vaak horen we terug dat het zo fijn is dat het iemand van buiten is die objectief meedenkt en niet een bekende.”

Wereld te winnen

Inmiddels is de interventie beschikbaar voor ongeveer de helft van het aantal kinderen wat er in Nederland jaarlijks geboren wordt. “Op zich een enorm succes. Tegelijkertijd betekent dit dat we de helft van de doelgroep nog niet weten te bereiken. Gezien de enorme aantallen waar het om gaat, is er dus nog een wereld te winnen.”

Juist daarom is Merian blij met de deelsessie die zij over de interventie verzorgt tijdens de vijfde editie van het Congres Vroegsignalering bij baby’s op 20 november. “Ik ga dan onder meer in op de achtergronden en resultaten van Stevig Ouderschap. Verder geef ik, ook aan de hand van voorbeelden, handreikingen om in de praktijk hiermee aan de slag te gaan.”

Meer informatie over de interventie staat op de NCJ-website en de website van de interventie: stevigouderschap.nl

Alles over het Congres Vroegsignalering bij baby’s >>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here