Autisme is een ontwikkelingsstoornis die pas rond het tweede of derde jaar gediagnosticeerd kan worden. Een innovatieve methode maakt het mogelijk om via het  kijkgedrag van een baby de vroege ontwikkeling van autisme te onderzoeken.

Afwijkend kijkgedrag, denk aan superieur zoekgedrag en het vermijden van oogcontact tijdens sociale interacties, is een mogelijke aanwijzing voor het ontwikkelen van een autisme spectrum stoornis (ASS). Om dit te onderzoeken gebruikte promovendus Roy Hessels (Universiteit Utrecht) een eye tracker, een apparaat waarmee oogbewegingen heel nauwkeurig kunnen worden gemeten.

Afwijkende elementen

Om vroege voorspellers van autisme te kunnen onderzoeken, moeten twee problemen worden opgelost. In de eerste plaats zijn de huidige eye trackers en analysemethoden niet direct geschikt om onderzoek te doen bij jonge kinderen: ze zijn namelijk ontwikkeld voor onderzoek naar volwassenen. Voor goed onderzoek naar kijkgedrag van jonge kinderen zijn innovatieve methoden en analysetechnieken ontwikkeld. Deze innovaties maken het mogelijk om bij jonge kinderen gegevens met dezelfde kwaliteit te verzamelen als bij volwassenen. Hessels laat zien dat gezonde baby’s spontaan zoeken naar afwijkende elementen en dat dit zoekgedrag overeenkomsten vertoont met zoekgedrag van volwassenen. Deze bevinding maakt het mogelijk om afwijkend zoekgedrag van kinderen met hoog risico op autisme te onderzoeken.

Twee eye trackers

Sociale interactie kan alleen worden onderzocht met meerdere eye trackers. Daarom is voor dit onderzoek een opstelling met twee eye trackers gebouwd. Deze opstelling kan het best omschreven worden als een soort Skypegesprek waarbij de oogbewegingen van beide personen worden gemeten. De promovendus heeft het kijkgedrag van twee interacterende volwassenen onderzocht en karakteristieken daarvan in verband gebracht met autistische trekken. Deze veelbelovende methode kan nu ingezet worden om kijkgedrag van kinderen met hoog risico op autisme tijdens sociale interactie te onderzoeken.

RTL Nieuws

In een uitzending van RTL Nieuws wordt aandacht besteed aan de onderzoeksbevindingen.

(Bron: Universiteit Utrecht)

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan