Zo’n 7-20% van de nieuwe moeders krijgen te maken met een postnatale depressie. Minder bekend is dat 5-10% van de vaders na de geboorte van hun eerste kind eveneens depressief wordt, meldt eoswetenschap.eu. Voor mannen die dit overkomt is nog weinig erkenning: er bestaat zelfs geen officiële diagnose.

Therapeuten nemen meestal aan dat een postnatale depressie bij moeders het gevolg is van veranderingen in de hormoonspiegel na de bevalling. Dit is gedeeltelijk waar, maar er zijn nog veel andere factoren die een rol spelen in postnatale depressies. Armoede, jonge leeftijd, gebrek aan een sociaal vangnet en het trauma van de bevalling bijvoorbeeld. Daar komt nog eens het overweldigende gevoel van verantwoordelijkheid dat nieuwe ouders ervaren bij.

Schuldig

Op lange termijn hebben postnatale depressies een negatieve invloed op het kind. Hij of zij heeft last van ontwikkelingsproblemen, problemen met sociale interacties, relatieproblemen en andere gezondheidsproblemen.

Depressieve moeders voelen zich vaak enorm schuldig tegenover hun baby. Ze zijn bang om veroordeeld te worden door de maatschappij. Als gevolg hiervan geven minstens 50% van de vrouwen niet aan dat ze een probleem hebben. Anderen praten er niet over uit angst dat ze zich bij de sociale dienst moeten verantwoorden.

Postnatale depressie bij mannen

Mannen kunnen ook last hebben van deze symptomen. Het verschil is dat er geen officiële diagnose bestaat voor postnatale depressie bij mannen. Studies uit verschillende landen zoals Brazilië, de VS en het VK tonen aan dat 4-5% van de vaders zich depressief voelt na de geboorte van hun kind. Andere studies beweren zelfs dat het eerder om 10% van de vaders gaat.

De oorzaak voor deze depressie bij mannen is dezelfde als  bij vrouwen. Toch zijn er extra complicaties wanneer mannen last hebben van een postnatale depressie. Over het algemeen zoeken mannen minder snel hulp voor hun mentale problemen.

Emoties verbergen

De sociale norm schrijft voor dat mannen hun emoties moeten verbergen. Deze verantwoordelijkheid weegt waarschijnlijk nog zwaarder op vaders, omdat ze voor hun gezin willen zorgen. Vooral na de geboorte van hun eerste kind moeten mannen omgaan met veel plotse veranderingen. Het inkomen van het gezin daalt en ook de partnerrelatie verandert. Deze factoren lokken depressieve gevoelens uit.

Het is dus belangrijk om zowel vaders als moeders te helpen in deze periode. Een postnatale depressie bij de vader kan de ontwikkeling van het kind ook schaden. Mannen zoeken minder snel hulp dan vrouwen. Daar komt nog eens bij dat therapeuten de mentale problemen van de vader minder serieus nemen dan die van de moeder. We hebben meer bewijs nodig om aan te tonen dat nieuwe vaders net zo veel hulp verdienen als nieuwe moeders.

Advertentie

Weinig tools

Gezondheidsdeskundigen hadden lange tijd niet de juiste tools om mentale problemen na de geboorte op te sporen en te behandelen. Recente campagnes in het VK zorgden voor beleidsveranderingen en betere richtlijnen op dit gebied. Toch zeggen de nieuwe richtlijnen van het National Institute for Health and Care Excellence (NICE) nog steeds niets over de behoeftes van vaders. Volgens een woordvoerder van het NICE zullen de richtlijnen niet veranderen zolang er geen bewijs bestaat voor postnatale depressies in mannen. Er bestaan nochtans veel acties om aandacht te trekken voor dit fenomeen. Als we de hormonale factoren links laten liggen zien we evenveel risicofactoren voor een postnatale depressie in mannen als in vrouwen. Het wordt tijd dat we dit probleem officieel erkennen.

Bron: eoswetenschap.eu; vertaling: Silke Hendriks

Congres Vaders in de 21e eeuw op 18 april

Welke rol spelen vaders in het leven van het ongeboren en jonge kind?  Het Congres Vaders in de 21e eeuw wil een beeld geven van vaderschap anno 2018. Welke rol spelen vaders tegenwoordig in het leven van hun kind? Welke uitdagingen komen zij daarbij tegen en waar moeten professionals rekening mee houden? Wat weten we eigenlijk vanuit wetenschap en praktijk over bijvoorbeeld de rol van vaders bij hechting, in de zwangerschap en bij borstvoeding? En wat is de relatie tussen vaderschap en psychopathologie?

Het Congres Vaders in de 21e eeuw, een initiatief van NIP Sectie Het Jonge Kind en Vakblad Vroeg, komt op 18 april 2018 met antwoorden. Lees verder >>

Congres Vaders in de 21e eeuw

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan