De schermtijd van kinderen tot zes jaar neemt alsmaar toe. De nadelige gevolgen hiervan vertalen zich in een toename van kinderen met oogklachten, een achteruitgang in de motorische ontwikkeling, een verminderd uithoudingsvermogen, rugklachten en slaapproblemen. Om die reden adviseert Wereldgezondheidsorganisatie WHO kinderen in hun eerste twee levensjaren niet in aanraking te laten komen met schermen.
Dat blijkt uit onderzoek van Netwerk Mediawijsheid en Hogeschool Windesheim waarover de NOS uitvoerig bericht. Hieruit blijkt dat de schermtijd van jonge kinderen tot zes jaar in de afgelopen tien jaar bijna is verdubbeld. Experts maken zich ernstige zorgen over de gezondheid van jonge kinderen. “Met name de komst van de smartphones en de tablets hebben een enorme stijging veroorzaakt”, laat onderzoeker Peter Nikken weten. De computers en gameconsoles worden volgens Nikken daarentegen steeds minder gebruikt.
In een informatief filmpje vat NPO-kennis de valkuilen op een toegankelijke manier samen, leerzaam voor ouders en professionals.
Leefstijl veranderen
Jeugdarts Vasanthi Iyer ziet een groeiend aantal kinderen met oogklachten. “Maar er zijn meer gevolgen naast alleen bijziendheid”, zegt ze. Zo gaat hun motorische ontwikkeling achteruit, vermindert het uithoudingsvermogen, krijgen kinderen rugklachten en slapen ze minder goed. Samen met andere experts richtte Iyer het netwerk Zicht op Buiten op, dat buitenspelen weer aantrekkelijk moet maken. Zo hoopt ze de leefstijl van kinderen te veranderen. “Het alsmaar binnen zitten achter een scherm heeft echt gevolgen voor de jeugdgezondheid.” Ze adviseert ouders om de regels van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO toe te passen: tot 2 jaar geen scherm, van 2 tot 5 jaar een uur per dag en van 5 tot 10 jaar oud maximaal twee uur per dag.