In het kader van de Studium Generale ‘Bemoei je met je eigen kind’ nemen wetenschappers van de Universiteit Utrecht het begrip ‘perfect ouderschap’ de maat. Zij maken duidelijk welke adviezen en meningen hout snijden en welke niet. Dit gebeurt in de vorm van colleges en artikelen.

Over zwangerschap, ontwikkeling en opvoeden verschijnt een overdaad aan adviezen en meningen. De (aanstaande) hedendaagse  ouders willen er alles over weten. Die controledrift leidt tot twijfel en onzekerheid. Ze wenden zich tot dokters, familieleden en momfluencers voor adviezen. Van Bach luisteren voor een optimale ontwikkeling van het babybrein tot huid-op-huidcontact voor veilige hechting. De Studium Generale gaat de verschillende fases van het ouderschap langs. De eerste twee colleges staan online, evenals een aantal artikelen.

Colleges

Kun je als ouder je kind een perfecte start geven?
In de eerste 1000 dagen van een mensenleven wordt de basis gelegd voor veilige hechting, gezonde eetgewoontes en taalvaardigheid. Voor veel (hoogopgeleide) ouders leidt dat tot stress: stel dat je de toekomst van je kind vóór diens tweede verjaardag al verprutst. Overschatten zij daarin hun invloed? Hoe bepalend is die periode voor ons latere leven? Met bioloog prof. Tessa Roseboom (AMC) en prof. Maartje Luijk (EUR).

Voeden we kinderen te individualistisch op?
Ouders van nu krijgen regelmatig het verwijt hun kinderen te beschermend op te voeden. Het kind staat centraal en moet optimaal worden voorbereid op onze steeds competitievere samenleving. Creëren we daarmee een generatie die te individualistisch is en niet met tegenslag kan omgaan? Pedagoog prof. Micha de Winter (UU) pleit voor een opvoedstrategie met meer oog voor anderen in de samenleving.

AdvertentieVROEG-congres

Artikelen

De perfecte start
Kun je als ouder je kind de perfecte start geven? Het is een vraag waar menig (aankomend) ouder zich in toenemende mate het hoofd over breekt. Tijdens de avond met bioloog prof. Tessa Roseboom en pedagoog prof. Maartje Luijk ging het niet alleen over de vraag of dit mogelijk is, maar ook over of de focus op een perfecte start wel zo wenselijk is.

Gelukkig kind, gelukkige samenleving?
Stel je een wereld voor waarin elk kind van jongs af aan leert dat de wereld draait om diens persoonlijke geluk. Deze opdracht kreeg het publiek van pedagoog prof. Micha de Winter aan het begin van de avond bij het programma ‘Opvoeden: kan je het ooit goed doen?’. Het antwoord op deze vraag liet niet lang op zich wachten en luidt volmondig ‘Ja!’, aldus De Winter. Des te interessanter bleek de hoe-vraag. Wanneer ben je als ouder een goede opvoeder?

De keerzijde van kennis over zwangerschap
Van gezond eten en veel bewegen tot inleidingen en keizersneden: de zwangere vrouw moet alles uit de kast halen om de baby veilig ter wereld te brengen. Van de vrouw zelf wordt verwacht dat ze alles maar ondergaat en daarbij vooral niet te veel weerstand biedt. Ook in onderzoek naar zwangerschap lijkt het belang van de vrouw vaak ondergeschikt aan dat van de baby. Hoe voorkomen we dat vrouwen slechts als omhulsels van het kind worden gezien?

‘Ik wil geen ouder zijn die alle obstakels wegveegt’
Opvoeden: waar de één het op gevoel doet, zoekt de ander houvast in opvoedcolumns en de vlogs van ‘momfluencers’. Programmamaker Laura Mol verwacht binnenkort haar tweede kind. Hoe vindt ze haar weg in de overdaad aan (online) opvoedadviezen?

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieRINO Groep
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan