Recensie ‘Gehoorverlies bij kinderen – handboek voor audiologen en logopedisten’ door Sylvia van der Salm

De afgelopen jaren is er rondom gehoorverlies veel veranderd. De technologische mogelijkheden bij hoorapparatuur zijn toegenomen. Daarnaast wordt er veel onderzoek gedaan naar gehoorproblemen waarbij men kinderen voor langere tijd volgt. Dit heeft geleid tot eenduidige aanbevelingen. Dit veelzijdige handboek is een bron van informatie voor logopedisten en audiologen. ‘Gehoorverlies bij kinderen’ bevat een uitgebreid overzicht van alle ontwikkelingen, aanbevelingen, diagnostische- en behandelmogelijkheden.

Inhoud

Centraal in het boek staat een luistergerichte aanpak vanuit een biopsychosociale visie op zorg. Deze termen worden in het eerste hoofdstuk uitgelegd. Hoofdstuk twee zoomt specifiek in op de auditieve ontwikkeling van het kind. In dit hoofdstuk wordt, net als in de rest van het boek, de informatie ook overzichtelijk weergegeven in tabellen. Als bijvoorbeeld de auditieve perceptie aan bod komt, wordt de tekst samengevat in tabellen per leeftijdsfase (baby, peuter, kleuter en 6 tot 12-jarigen). Informatie is hierdoor makkelijk terug te vinden. Dit hoofdstuk bevat ook veel afbeeldingen die de ontwikkeling en werking van het gehoororgaan verduidelijken. Hoofdstuk drie beschrijft de impact van het gehoorverlies per ontwikkelingsgebied. Dit is een zeer compleet en informatief hoofdstuk, waarin onder andere bij gehoorverlies het belang van incidenteel leren, zwakkere executieve functies en Theory of Mind besproken worden.  

Richtlijnen

Het boek gaat verder met hoofdstukken over de classificatie van auditieve stoornissen, oorzaken van gehoorverlies, screening, audiologische en logopedische diagnostiek. In hoofdstuk negen staan alle mogelijkheden tot auditieve correctie, zoals hoortoestellen, het cochleair implantaat, hersenimplantaat, beengeleidingssystemen en luisterhulpmiddelen centraal. Specifiek in dit hoofdstuk, maar ook op andere relevante plekken in het boek worden zowel de Belgische als de Nederlandse richtlijnen beschreven. Bijvoorbeeld met betrekking tot de financiële tegemoetkoming bij hoortoestellen.

Therapie

In hoofdstuk tien bespreken de auteurs de therapie en begeleiding bij kinderen met een gehoorverlies. Er wordt ingezoomd op ‘De Luisterkubes’ en de ‘Auditory Verbal Therapy’ (AVT). Achter in het boek geven de auteurs in bijlage 5 en 6 mooie voorbeelden van het oefenen met een kleuter en een behandelsessie van een baby van 3 maanden.  De AVT strategieën staan in bijlage 8 nog eens op een rij en komen in de eerder genoemde voorbeelden naar voren.

Advertentie

Specifieke doelgroepen

Het boek eindigt met een hoofdstuk waarin speciale doelgroepen met gehoorverlies worden besproken. Naast kinderen met specifieke gehoorproblemen, is er aandacht voor gehoorverlies bij kinderen met een meervoudige beperking, meertalige kinderen en kinderen in een kansarm milieu.

Overzichtelijk

Dit ruim 500 bladzijdes tellende boek is overzichtelijk ingedeeld. Binnen een hoofdstuk wordt tussen de tekst door in kaders extra informatie gegeven. Met een teken bij het kader staat of het om een verduidelijking, aanvulling of verdieping van de tekst gaat. Leuk is dat het boek verwijst naar bruikbare apps en er ook een QR-code in staat die verwijst naar een video.

Auteurs

Het boek is geschreven door logopedisten en audiologen die doceren aan de Arteveldehogeschool in Gent. De theorie is gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek, met achterin een lange referentielijst. Via een link op de site van de uitgever zijn extra downloads te vinden. Het gaat hier onder meer om vragenlijsten en overzichtelijk gepresenteerde resultaten uit wetenschappelijk onderzoek die vertaald zijn naar concrete adviezen voor ouders. Kortom, een compleet boek om te gebruiken tijdens de studie logopedie en audiologie, en zo op de hoogte te raken van de laatste ontwikkelingen en om in te zetten in de praktijk!

Sylvia van der Salm is leerkracht en logopedist. Momenteel werkt zij als logopedist in een kinderdagcentrum. Daar behandelt zij logopedische problemen bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand, autisme, cerebrale parese, Downsyndroom, ernstige meervoudige beperking of andere syndromen.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieSlaap webinar
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan