Het boek ‘Sinterklaas’ van de hand van Charlotte Dematons werd in het 2008 bekroond met een Gouden Griffel. De auteur besloot af te zien van nieuwe drukken toen ze zag dat de inhoud niet meer aansloot op de huidige tijdgeest en zelfs mensen verdriet deed. De net verschenen herziening van haar boek is een aanrader voor ieder gezin waar het feest gevoerd wordt.

Recensie door Mori van den Bergh

Al mijn hele leven geniet ik van het Sinterklaasfeest. Van de magie, de liedjes, de verwachting, spanning, samen creëren, geven en krijgen.

In mijn kindertijd werd het feest vergezeld door Otje en Nenny uit het Sinterklaasboek van Jaap ter Haar. Piet heette nog Zwarte Piet en als ik me de illustraties voor de geest haal, laten die een beeld zien van Piet dat ik nu verwerp. Piet heeft in de afgelopen jaren een mooie transformatie ondergaan, met dank aan de mensen die onvermoeibaar gesprekken en discussies startten en actievoerden om hun punt tegen racisme te maken. In vele steden, waaronder de mijne, heeft dat protest inmiddels geresulteerd in een intocht met pieten met hier en daar een lichte roetveeg op hun gezicht.

Feest voor alle kinderen

Charlotte Dematons maakte jaren geleden een prentenboek met wel duizend verhalen over Sinterklaas en pieten in Spanje en Nederland. Een boek dat voor alle kinderen. Maar met de bewustwording in het land en aanpassingen in de verschijning van Piet, paste het boek niet meer bij het feest. ‘Sinterklaas is een feest voor alle kinderen en als er kinderen zijn die er verdriet van ondervinden, dan hebben wij volwassenen het niet goed gedaan. Dus weg ermee. Dat was de gedachte’. Zegt Charlotte Dematons in NRC (13-10-2023) als ze nee zegt op de vraag of het haar moeite kostte haar bestseller en gouden griffel winnende boek Sinterklaas (Lemniscaat, 2008) niet meer te laten herdrukken.

Pieten zonder neuzen

Dit jaar verscheen de nieuwe versie van Sinterklaas. Dematons haalde hiervoor de oude prenten uit de la en schilderde ze zo over, dat ze passen in het genuanceerde beeld van Sint en Piet dat (langzaam) gemeengoed wordt. In de nieuwe Sinterklaas hebben de pieten alle kleuren, maar geen neuzen. Op die manier laat Dematons zien dat het personages zijn, geen mensen.

Gelukkig kunnen ook mensen, door deel te nemen aan de hulppietentraining, zich bekwamen in het pietenvak. Het pietenhuis, waar in 2008 nog de knechten van Sint woonden, is een appartementencomplex geworden, waarin iedere Piet uit de horizontale organisatie van Sinterklaas een naar eigen smaak ingericht appartement heeft. Als lezer vind je zeker een kamer van je gading.

Als de boot in Nederland arriveert, staan de dranghekken klaar en zie je overal bakfietsen staan. Op Sinterklaasavond is het klassieke gezin niet meer de enige verbeelding van het Sinterklaasfeest, maar zie je ook volwassenen met lange gedichten en jongeren die samen op de spelcomputer plezier hebben.

Combinatie van magie en realiteit

Sinterklaas is een feest van alle kinderen en volwassenen die het willen vieren. En daarom is het mooi dat Charlotte Dematons dit feest opnieuw verbeeld heeft. Dat ze het lef heeft gehad te stoppen met het uitgeven van een boek dat kinderen verdriet kon doen. En dat ze nu de kwast weer ter hand heeft genomen om kinderen van het gemoderniseerde feest te laten genieten.

Want genieten blijft het van haar prachtige prenten, de zoekopdrachten achterop en het plezier dat straalt uit de combinatie van magie en realiteit, die het feest van Sinterklaas zo bijzonder maken.

Koop hier het boek

Portret Mori van den Bergh

Mori van den Bergh is kinder- en jeugdpsychiater bij KOOS Utrecht. Tijdens haar opleiding tot IMH-specialist bij RINO Amsterdam deelde ze regelmatig haar verwondering, observaties en overdenkingen via columns op onze website.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan