Laat ouders ervaren hoe ze met hun kind vanaf de geboorte op een goede, veilige manier kunnen toewerken naar slapen in een bedje. Zo luidt kort en goed het advies van lactatiekundige Myrte van Lonkhuijsen om veel slaapproblemen te voorkomen. “Maak hen duidelijk dat baby’s toekunnen zonder protocollen, rigide keurslijven en routines. Veel beter is het om hen zelf te laten ervaren dat slapen vaak fijn is en soms niet. Kleine rituelen voor het slapen gaan helpen daarbij.’ 

Doe mee aan het congres >

Myrte van Lonkhuijsen: “Stem de balans tussen prikkels en rust af op de behoefte van het moment”

Een slaapprobleem voorkomen, wie wil dat niet? Myrte van Lonkhuijsen legt in een lezing tijdens het Congres Slaapproblemen bij jonge kinderen uit wat hiervoor een kansrijke insteek is. Plus wat een gepaste remedie is als dit niet of zonder succes gebeurt. In een interview geeft ze alvast enkele eerste adviezen.

Hoe ben je als borstvoedingsexpert ertoe gekomen om je bezig te houden met slaapproblemen van jonge kinderen?

“In onze dagelijkse praktijk wordt het succesvol geven van borstvoeding afgemeten aan twee aspecten: groeit de baby goed en slaapt de baby volgens verwachting. En dat laatste is lastig, vooral omdat de verwachtingen vaak niet overeenkomen met de behoeftes en het normale gedrag van zuigelingen. Dus veel ouders benaderen mij als lactatiekundige omdat hun kind anders slaapt dan ze denken dat normaal is.”

Zijn veel van de slaapproblemen waar ouders mee worstelen te voorkomen?

“Ja en nee. Officieel praten we onder de zes maanden niet van slaapproblemen bij baby’s. Wel over slaapgebrek bij ouders natuurlijk! Baby’s slapen minder lang en liefst op een andere plek dan wat wij als westerse maatschappij van ze verwachten. Door die verwachtingen lijken er dan allerlei slaapproblemen te bestaan die feitelijk normaal gezond babygedrag zijn. Daar komt bij dat veel ouders met een baby tegenwoordig een klein netwerk hebben. It takes a village to raise a child, maar dat dorp bestaat nu vaak uit twee ouders en wat grootouders op afstand.”

Aan dit laatste valt weinig te veranderen. Wat kan wel helpen?

“Goede voorbereiding en informatie over normaal babygedrag kan al heel veel verschil maken. Zeker als dit gepaard gaat met acceptatie van vermoeidheid op werk en in sociale contacten.

Aan de andere kant zijn veel ouders niet op de hoogte van hoe gewoontevorming verloopt. Laten we hen ondersteunen door in een veel eerder stadium handvatten te geven om hun kind prettig in hun bedje te leggen. Dan kunnen veel jonge kinderen hopelijk lekkerder slapen, terwijl hun ouders alle haalbare slaap krijgen. En laten we ouders vooral juist informeren. Zo is momenteel vrijwel alle informatie over slapen en rust gericht op prikkelreductie. Maar sommige baby’s slapen veel beter als ze juist meer prikkels krijgen en moeier worden.”

[su_note note_color=”#def5ff” radius=”0″] Het jaarlijks congres ‘Slaapproblemen bij jonge kinderen’ krijgt telkens weer een hoge waardering van de deelnemers. Invalshoek is zowel het voorkomen als het omgaan met problemen rond het slapen. Myrte: “Tijdens het congres gaan we met praktische oefeningen aan de slag om aan te bieden aan ouders van een niet-slapende baby.” Lees verder > [/su_note]

Hoe ziet volgens jou de ideale nacht er in een jong gezin uit?

“Baby’s vallen, zeker de eerste weken, aan de borst in slaap. Dat is normaal, onvermijdelijk en heerlijk. Door rituelen te koppelen aan die slaapmomenten kunnen ouders slapen-zonder-hulp vast voorbereiden. Neem de after-dinner-dip. Baby’s worden daarin weer wakker om de wereld te verkennen. Diezelfde rituelen zijn dan belangrijk om zo snel mogelijk zo veel mogelijk slaap te krijgen. Kijk daarnaast goed naar de behoefte van de individuele baby en stem het aanbod van prikkels en rust daarop af.”

Hoe luidt in dit verband je hartenwens?

“Dat ouders weer slaapliedjes gaan zingen. En in breder verband dat we als maatschappij gaan erkennen dat baby’s anders en minder slapen dan wij willen. Dat vraagt geen opvoedingsregimes, maar wel om respect en begrip voor ouders en voor jonge kinderen.”

Bekijk programma en deelnamemogelijkheden congres Slaapproblemen bij jonge kinderen>>  

Myrte van Lonkhuijsen studeerde pedagogische wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en is daarna opgeleid tot lactatiekundige IBCLC. Zij doceert aan verschillende opleidingsinstituten en is betrokken bij de ontwikkeling van e-learning op het gebied van borstvoeding.

 

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan