Slecht slapend kind? Ga daadkrachtig aan de slag met ouders!

0
1991

Slecht slapende kinderen maken dat veel ouders, vaak ten einde raad, aankloppen bij de hulpverlening. “Problemen op dit gebied kunnen heel breed zijn”, laat Gerinda van Haaften, expert op dit gebied weten. Zij adviseert in alle gevallen de ouders actief bij de behandeling te betrekken. “Richt je niet alleen op het kind, maar ga ook met hen aan de slag. Laat zien dat jij er voor ze bent, dat geeft hen houvast om er echt voor hun kind te kunnen zijn.”

Schrijf je in voor het online congres en kijk in juni alle presentaties >

Gerinda van Haaften: “Ik wil professionals nieuwe energie geven om met deze problematiek daadkrachtig aan de slag te gaan”

Haar passie voor dit onderwerp voert terug op haar werk als pedagogisch medewerker in een ziekenhuis met huilbaby’s. “Ze werden bij ons opgenomen om een slaapritme te verkrijgen. Eenmaal thuis verdween dat weer binnen de korte keren. En waren de ouders weer net zo overstuur.” Dit zette haar aan het denken. “Ik zag wel dat vrijwel al die ouders er helemaal doorheen zaten. Dit inspireerde mij om dit probleem integraler aan te pakken. Het onderwerp heeft me nooit meer losgelaten. Ook in mijn werk als IMH-professional houd ik me nog steeds bezig met de vraag hoe we slaapproblemen bij baby’s en peuters kunnen oplossen.”

 

Met een antwoord op de vraag hoe je die slaapproblemen samen kunt aanpakken, aarzelt ze geen moment. “Allereerst door goed te letten op de interactie tussen ouders en kind. En vergeet niet op alle losse schakeltjes te letten. We kunnen ons wel blind staren op het kind, maar vergeet vooral niet de rest van het gezin. Kijk dus vooral heel breed en doe dit samen met de ouders. Ieder gezin waar dit probleem speelt is gebaat bij een specifieke aanpak. Blauwdrukken voor het aanpakken van de slaapproblemen bestaan niet.”

Kindje leren lezen

In aansluiting op deze woorden wijst ze op het belang om ook oog te hebben voor de mentale gezondheid. Wat heeft dit te maken met een slaapprobleem? “Een terechte vraag”, antwoordt Gerinda. “Je hoopt natuurlijk dat je ouders kunt helpen zich in te leven in het waarom van het slechte slapen. Wat zegt het kindje nou eigenlijk hiermee? Wat gaat er in hem om? Het helpt enorm als het ouders lukt om hun kindje goed te lezen.”

‘Als professional kun en hoef je niet meteen
een antwoord paraat te hebben’

Blijf dichtbij

In dit verband heeft ze nog een advies aan hulpverleners om er zelf niet wakker van te liggen. “Zorg ervoor dat je heel dichtbij blijft. Dan weet je dat je er voor hen bent. Zorg er bijvoorbeeld voor dat ze altijd binnen kantoortijden contact met je kunnen opnemen. En je hoeft niet meteen alles te weten. Uit dit ook, maar maak wel duidelijk dat je hen en hun kindje gaat helpen. Als professional kun en hoef je niet meteen een antwoord paraat te hebben. Door die houding geef je ouders meteen het goede voorbeeld door hun kind goed te gaan volgen.”

Ingangen

In haar presentatie gaat Gerinda uiteraard veel dieper in op de ingangen om ouderlijke stress te verlagen. Welke psycho-educatie is hier bijvoorbeeld voor nodig? Hoe kunnen we ouders door te leren mentaliseren helpen ontdekken wat hun kindje van hen vraagt? Wat doe je bij bijzondere doelgroepen, zoals LVB-ouders en ouders met eigen trauma? Haar presentatie is doorspekt met voorbeelden uit de praktijk. “Ik wil professionals nieuwe energie geven om met deze problematiek daadkrachtig aan de slag te gaan. Een leerpunt nogmaals is dat je het niet allemaal hoeft te weten. Stel je vooral volgend en steunend op door er voor deze ouders en hun kinderen te zijn.”

Schrijf je in voor het online congres en kijk in juni alle presentaties >

Drs. Gerinda van Haaften is werkzaam als gezondheidszorgpsycholoog/Infant Mental Health-specialist/EMDR practitioner. Ze is gespecialiseerd in de mentale gezondheid van jonge kinderen en hun ouders. Gerinda heeft zeven jaar op een zuigelingenafdeling van een ziekenhuis gewerkt en werkt sinds 2012 in vrijgevestigde praktijken.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here