Er bestaat een verband tussen overgewicht en angst tijdens de zwangerschap en slaapproblemen bij kinderen op 7-8 jarige leeftijd. Het nuttigen van alcohol in deze periode kan ook van invloed zijn. Hetzelfde geldt voor roken. In de eerste twee jaar na de geboorte kunnen angst van de moeder en relatief gewichtsverlies van het kind worden geassocieerd met slaapproblemen. De percepties van kinderen en ouders hierover bieden aangrijpingspunten voor het ontwikkelen van interventies.

Voldoende en goede slaap is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaken van slaapproblemen bij kinderen en hun ontwikkeling tijdens de zwangerschap en de eerste twee levensjaren. Onderzoekers Laura Belmon, gezondheidswetenschapper , en Margreet Harskamp – van Ginkel, jeugdarts en in opleiding tot arts M&G doen beiden promotie-onderzoek over slaap bij de sectie Jeugd en Gezondheid aan de VU. Onlangs publiceerden ze ieder een artikel over determinanten van slaapproblemen bij kinderen.

Relatie met eerste 1000 dagen

Margreet Harskamp – van Ginkel gaat in haar artikel in op de factoren tijdens deze periode die geassocieerd zijn met slaapproblemen op 7-8 jarige leeftijd. Van belang bleken overgewicht en angst tijdens de zwangerschap en roken en alcohol. In de eerste twee jaar bleken angst van de moeder en relatief gewichtsverlies van het kind geassocieerd te zijn met slaapproblemen op 7-8 jarige leeftijd. Voor deze studie is data gebruikt van de ABCD-studie (Amsterdam Born Children and their Development).

Potential determinants during ‘the first 1000 days of life’ of sleep problems in school-aged children >>

Hoe denken kinderen en ouders erover?

Slaapproblemen bij kinderen leiden tot negatieve effecten op hun gezondheid. Om gezond slaapgedrag bij kinderen te stimuleren, is het noodzakelijk om te weten wat de determinanten zijn. Laura Belmon deed een exploratieve studie naar de percepties van kinderen en ouders over determinanten van slaapproblemen bij kinderen. Ze voerde de studie uit met 9-12 jarige kinderen en hun ouders met een laag sociaaleconomische status. Zowel de kinderen als de ouders denken dat mentale gezondheid, angst, stress, slaapgewoontes binnen het gezin, lichamelijke activiteit en voeding de slaapproblemen van kinderen bepalen. Ook noemen ze omgevingsfactoren zoals temperatuur, licht en geluid als mogelijke determinanten. Deze inzichten zijn belangrijk voor het ontwikkelen van interventies in de toekomst.

Child and Parent Perceived Determinants of Children’s Inadequate Sleep Health. A Concept Mapping Study >>

Bron: vumc.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek Vroeg

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van moeder en kind? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan