Recensie ‘De Thuisblijfvader’ door Bob de Raadt

‘Waarom mannen net zo goed voor hun kinderen kunnen zorgen’ luidt de ondertitel van dit boek van de hand van Tim Gouw. In dit boek breekt de auteur met glans een lans voor zowel ‘betrokken vaderschap’ als de ‘thuisblijvende vader’. Hij maakt duidelijk dat thuisblijf vaderschap een positief effect heeft op de gezondheid, zelfstandigheid, nieuwsgierigheid en het leervermogen van kinderen.

Tim Gouw voert in ‘De thuisblijfvader’ een pleidooi voor veel meer evenwicht in de taakverdeling tussen vaders en moeders. Die balans is nog altijd zoek. Moeders doen naast hun werk – parttime of fulltime – veelal het merendeel van de huishoudelijke en kindverzorgende taken. Mannen c.q. vaders zien zichzelf vaak als de kostwinners en leven in het stramien van ‘gezag, macht, fysieke kracht en een zekere onkwetsbaarheid.

Lastige opvoedkwesties

De schrijver geeft een kijkje in zijn dagelijks leven als thuisblijfvader, door de jaren heen en hoe dit  thuisblijfvaderschap is ontstaan. Twijfels, onzekerheid maar ook angst voor de reacties van anderen (zoals familie, vrienden, buren) omgaven zijn besluit om thuisblijfvader te worden. Hij schrijft over de gewone dagelijkse beslommeringen als huisvader. Zaken als omgaan met slaapproblemen van de kinderen, eten geven, leefstijlaspecten en grenzen stellen komen allemaal langs, tot en met commentaar van zijn partner over lastige opvoedkwesties.

Taboedoorbrekend

De auteur heeft een grappige schrijfstijl. Hij schrijft op een persoonlijke manier, inzicht gevend, motiverend en taboedoorbrekend. En dat laatste is zijn bedoeling. Hij haalt internationaal onderzoek aan en beschrijft ervaringen van vaders uit bij voorbeeld de Verenigde Staten (het National At-Home Dad Network) en Noorwegen (een ruime ouderschapsverlofregeling voor vaders en moeders samen). Boeiend om daar kennis van te nemen.  

Meerwaarde thuisblijf vaderschap

Gouw sluit zijn betoog af met een tiental redenen om vaker als vader thuis te blijven en om voor de kinderen te zorgen. Om er een paar te noemen: 

Advertentie
  • een betere intieme relatie als partners;
  • thuis als een plek van liefde, geluk leren en aanmoediging;\
  • de visie: onbetaald werk is ook werk;
  • het ‘thuis-zijn’-vaderschap is goed voor de ontwikkeling van kinderen (sociaal-emotioneel, cognitief en qua taalontwikkeling);
  • preventie van een burn-out;\
  • dit soort vaderschap gewoon ‘cool’.

Vaderschapsplan

De vraag blijft hoe realistisch de oproep van Gouw is om de thuisblijfvader te promoten. De praktijk is weerbarstig, doch meer vaderparticipatie is zeker gewenst! Fulltime vaderschap is actief, toegewijd en zorgzaam vader-zijn. En dat 7 x 24 uur in het belang van het kind.

‘De thuisbijfvader’ is prettig leesbaar, informatief en uitnodigend voor anderen om een eigen vaderschapsplan te maken. En te kijken welke mogelijkheden vaders hebben om meer betrokken te zijn bij de opvoeding van hun kinderen.

Tim Gouw (1988) is zelf thuisblijfvader van een dochter (5 ) en van een zoon (3). Hij is getrouwd en woont met zijn fulltime werkende vrouw in een dorp vlakbij Barcelona. Hij publiceerde in de Volkskrant en het Erasmus Magazine. Daarnaast is hij bedenker en host van de podcast Papa Moet Het Doen.

De Thuisblijfvader >>

Bob de Raadt is freelance contextueel maatschappelijk werker, assistent onderzoek Erasmus MC, gastdocent Erasmus MC Academie, boekenrecensent/schrijver, vader & vadercoach, pastorale counseling, lid Connect2Grow/Connect2Fathers, blogger bij vakbond CGMV en heeft een youtubekanaal

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan