Vaders minder actief in mediaopvoeding dan moeders

0
609

Vaders zijn minder actief bezig met de mediaopvoeding van hun jonge kinderen dan moeders. Ook vinden vaders vaker dan moeders dat kinderen evenveel leren van ervaringen in het ‘echte’ leven, als van ervaringen die zij opdoen bij het gebruik van media. Dat blijkt uit het jaarlijkse Iene Miene Media-onderzoek.

Vaders lezen hun dreumes, peuter of kleuter minder vaak voor dan moeders. Ook begeleiden vaders hun jonge kind minder vaak op de tablet of smartphone, terwijl dat beter is voor de ontwikkeling van hun ukkie.

Opvallende verschillen tussen vaders en moeders

  • Moeders (49%) lezen meestal boekjes voor. Vaders doen dit minder (16%).
  • Moeders vinden vaker (42%) dat hun kind uitsluitend met een van de ouders op de tablet mag dan vaders (34%).
  • Meer moeders (77%) dan vaders (60%) vinden het belangrijk te weten wat hun kinderen op de tablet of smartphone doen.
  • Vaders vinden vaker (24%) dat kinderen evenveel leren van ervaringen in het ‘echte’ leven, als van ervaringen die zij opdoen bij het gebruik van media dan moeders (17%). Kinderen leren overigens meer van ervaringen in de ‘echte’ wereld: hoe dingen ruiken, voelen en bewegen.

Begeleiding belangrijk

Dreumesen, peuters en kleuters hebben nog moeite te begrijpen wat zij allemaal op een scherm zien. Ze herkennen het verschil tussen echt en nep nog niet. Van media als boekjes, filmpjes en apps die te ingewikkeld zijn, kunnen jonge kinderen in de war raken en een verkeerd beeld van de werkelijkheid krijgen. “Daarom is de begeleiding door ouders zo belangrijk,” vertelt Krista Okma, opvoedexpert en ontwikkelaar van het Digi ABCD voor ukkies. “Door in gesprek te gaan met je kind over wat je op het beeldscherm ziet, krijg je zicht op wat je kind al begrijpt en waar je je kind kunt ondersteunen. Ook leert je kind zo dingen te benoemen, te focussen en traint het zijn of haar geheugen.”

Oproep aan vaders

“Bovendien is het heel leuk om samen de digitale wereld te verkennen,” vervolgt Okma. “Daarom wil ik juist vaders oproepen de tablet of smartphone vaker samen met zoon of dochter te gebruiken. Ontdek samen interactieve prentenboeken, leuke apps en filmpjes die passen bij de leeftijd van je kind. Op websites zoals Mediasmarties, Cinekid AppLab en Mediaukkies.nl vind je goede content die past bij de ontwikkelingsfase van je kind.”

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here