Voorlezen vanaf de babytijd is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Daarom krijgen steeds meer consultatiebureaus wekelijks bezoek van een BoekStart coach. Zij laten spelenderwijs zien hoe leuk én stimulerend voorlezen aan een baby is.

Uit onderzoek blijkt dat zo jong mogelijk voorlezen loont: kinderen scoren later hoger op taal door hun uitgebreide woordenschat. “Een kind leert nooit meer zoveel woorden als in de eerste drie jaar van zijn leven”, aldus jeugdverpleegkundige Bernadette Rijpert. Gebruik je die jaren niet goed, dan is er meteen een achterstand. Het is dus erg belangrijk dat ouders beseffen dat zij een grote rol hebben in de taalontwikkeling van hun kind.” BoekStart beoogt het voorlezen aan baby’s te bevorderen. Via dit initiatief ontvangen ouders van een baby het gratis BoekStartkoffertje met boekjes, tips en het bibliotheek abonnement in de Bibliotheek.

Rol coaches

BoekStart (www.boekstart.nl), ontwikkeld door Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek, is onderdeel van het programma Kunst van Lezen en wordt gefinancierd door het ministerie van OCW. Om de respons op de koffertjes te verhogen, zijn de BoekStartcoaches in het leven geroepen. Sinds een jaar lopen er BoekStartcoaches op zo’n 50 consultatiebureaus om ouders daar te ondersteunen en te informeren over voorlezen en boekjes. De BoekStartcoach komt niet alleen voorlezen, maar geeft ook voorleestips en gaat met ouders in gesprek over het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling. Dit om ouders bewust te maken van hun belangrijke rol in de taalontwikkeling van hun kind. Zie voor een impressie een filmpje.

Meerwaarde

“Voorlezen aan baby’s is niet iets wat voor de hand ligt”, zegt coach Estah. “Veel ouders moeten nog wennen aan het feit dat ze een kind hebben en daarom benaderen wij ze pas na drie maanden. Wij richten ons op ouders met kinderen van 0 tot en met 4 jaar en zien dat veel ouders nog niet bezig zijn met de leesontwikkeling van hun kinderen, terwijl het wel erg belangrijk is. Door op consultatiebureaus in gesprek te gaan hopen we meer ouders te bereiken en voorlezen te stimuleren.”

Voorlezen in het kader van BoekStart

Naast het feit dat voorlezen positief effect heeft op de taalontwikkeling, bevordert het volgens coach Claire ook de interactie tussen de ouder en het kind. “Voor de ene ouder is het vanzelfsprekend om veel tegen de baby te praten, andere ouders doen dit een stuk minder vaak. Een boek is dan ook een goed middel om te communiceren met je baby. Het maakt daarbij niet uit hoe veel je leest, al zijn het maar twee bladzijdes. Liever tien leuke minuten met de baby, dan dat je in dertig minuten met een snelvaart door het boek gaat.”

Bron: boekstartpro.nl / gezinsblad.nl

Verder lezen

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan