Minder groei, meer allergieën en een veranderde darmflora. Dát kunnen de gevolgen zijn van het toedienen van antibiotica bij baby’s in de eerste levensweek. Dit blijkt uit onderzoek van senior researchcoördinator van het Deventer Ziekenhuis, Kim Kamphorst. Ook blijkt uit het onderzoek dat er sprake is van veel overbehandeling: bij slechts één op de zestig met antibiotica behandelde baby’s is daadwerkelijk sprake van een infectie.

Het onderzoek richtte zich op het verband tussen antibioticablootstelling in de eerste levensweek bij op tijd geboren baby’s en de ontwikkeling van de darmflora en gezondheidsuitkomsten in de eerste vier tot zes levensjaren. In totaal zijn er 150 baby’s mét en 300 baby’s zonder antibioticatoediening gevolgd. Uit het onderzoek blijkt dat de gevolgen van het toedienen van antibiotica fors zijn. Kamphorst: “We zien verminderde groei, meer allergieën, meer langdurige buikpijn en dat de darmflora zich anders ontwikkelt na blootstelling aan antibiotica in de eerste levensweek.”

Lastige overweging

De richtlijn voor het toedienen van antibiotica bij pasgeborenen is streng. Als er ook maar enige verdenking is op infectie, moet men al antibiotica voorschrijven aan deze zuigelingen. Denk daarbij aan koorts bij de moeder of vliezen die langdurig gebroken zijn. Kamphorst: “Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer één op de zestig baby’s die behandeld wordt met antibiotica echt een infectie heeft. Er is dus sprake van flinke overbehandeling. Alleen, als je die ene baby met een infectie mist, overlijdt die mogelijk wel. Dit maakt het altijd een lastige overweging.”

Hoe dan ook trekt Kamphorst wel volgende conclusie: “Baadt het niet, schaadt het niet, gaat dus niet op. Toedienen van antibiotica kan gevolgen hebben op lange termijn. Er zijn nogal wat nadelige bijwerkingen.”

AdvertentieVROEG-congres

Vervolgonderzoek

Eén van de dingen die Kamphorst nu nog wil onderzoeken is of pre-, pro-, syn- en/of postbiotica kunnen helpen om de darmflora te herstellen na het toedienen van antibiotica. Andere richtlijnen zouden ook mooi zijn. “Maar dan moeten we wel zeker weten of er sprake is van een infectie. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan. Bijvoorbeeld of een snelle bloedtest afdoende is zodat we overbehandeling kunnen terugdringen. Bovenstaand onderzoek wijst echter wel uit dat onze terughoudendheid met antibiotica zeer terecht is.”

Het Deventer Ziekenhuis, waar Kim ook zelf werkzaam is, is overigens al terughoudend met het toedienen van antibiotica bij baby’s.

Predictive factors for allergy at 4–6 years of age based on machine learning: A pilot study

Bron: dz.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan