Starten in de kinderopvang heeft een belangrijke impact op vroegtijdig stoppen met het geven van borstvoerding. Vijf overzichtelijke acties vergroten echter de kans op het blijven geven van  borstvoeding.

Voldoende kennis over borstvoeding heeft een positieve invloed om door te gaan met het geven van borstvoeding. Hetzelfde geldt voor een open en ondersteunende houding in de opvang, blijkt uit onderzoek van Kind en Gezin in België. De acties zijn:

  1. De mogelijkheid om afgekolfde moedermelk te geven wordt al toegelicht bij de aanmelding.
  2. Moeders kunnen voor en na het werk borstvoeding geven in de opvang.
  3. Moeders kunnen tijdens hun borstvoedingspauze hun kind komen voeden in de opvang.
  4. Medewerkers beheersen de kennis over borstvoeding en omgaan met afgekolfde moedermelk.
  5. De richtlijnen rond het bewaren van afgekolfde moedermelk (inclusief een reserveportie in de diepvries) worden correct toegepast.

Ondersteunende middelen

Kind en Gezin stelt een pakket kant-en-klaar materiaal ter beschikking om kinderopvangorganisaties te ondersteunen bij een borstvoedingsvriendelijk beleid:

Voor vragen en ondersteuning kan een beroep gedaan worden op medewerkers uit het lokaal team. Hun contactgegevens zullen binnenkort te vinden zijn op deze plaats.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Bekijk ook

Bron: kindengezin.be 

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan