Het is een hardnekkige mythe dat vaccinaties autisme veroorzaken. Toch hechten veel ouders hier geloof aan. Gevolg is dat kinderen met autisme minder vaak het volledige pakket aan vaccinaties krijgen. Hetzelfde geldt voor hun jongere broertjes of zusjes.

Dat blijkt uit een grote studie van het Kaiser Permanente Northern California Division of Research waarover eoswetenschap.eu bericht. Aan de studie gepubliceerd in het vakblad JAMA Pediatrics, namen ruim 500.000 kinderen deel. Meer dan 3700 van de kinderen had op vijfjarige leeftijd de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASD) gekregen. Ook deden bijna 500.000 kinderen zonder de diagnose mee. Alle kinderen zijn geboren tussen 1 januari 1995 en 30 september 2010. Alle broertjes en zusjes van de deelnemers deden ook mee. Zij zijn geboren tussen 1 januari 1997 en 30 september 2014.

Grote verschillen

Eerst bekeken de onderzoekers welke kinderen wel en welke kinderen niet gediagnosticeerd waren met ASD. Daarna zochten ze uit welke vaccinaties de kinderen hadden gekregen op jongere leeftijd.

Er bleken grote verschillen te bestaan. Zo was 94 procent van de zevenjarige kinderen zonder ASD volledig gevaccineerd met de aanbevolen vaccinaties. Voor de kinderen met autisme was dit maar 82 procent. Voor de mazelen, bof en rode hond was 96 procent van de kinderen zonder autisme gevaccineerd, tegen 84 procent van de kinderen met autisme. Van de kinderen met een autistische broer of zus was 73 procent gevaccineerd, tegen 85 procent van de kinderen waarvan de oudere broer of zus geen ASD had.

Geen verband

Er zijn al tal van studies die aantonen dat vaccinaties het risico op autisme niet vergroten. Ook deze studie laat zien dat er geen verband is. Kinderen met autisme moeten ook gevaccineerd worden, stellen de onderzoekers. Het is belangrijk om uit te zoeken hoe we dat kunnen aanpakken.

Vaccination Patterns in Children After Autism Spectrum Disorder Diagnosis and in Their Younger Siblings

Bron: eoswetenschap.eu

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan