Kinderen die te vroeg geboren worden, lopen het risico op Necrotiserende enterocolitis, een ernstige ontsteking waarbij delen van de darmen afsterven. De aandoening komt vooral voor bij baby’s die voor 32 weken zwangerschap worden geboren. Een nieuwe test biedt zicht op vroege opsporing.

Extreem te vroeggeboren baby’s kunnen aan necrotiserende enterocolitis (NEC) overlijden. Als ze het wel overleven, dan kan dat hun leven lang hele nare gevolgen hebben als ontwikkelingsproblemen, epilepsie, kortedarmsyndroom, ernstige voedingsproblemen, enz.

Poep uit luiers

Dr. Tim de Meij, werkzaam als kinderarts MDL bij het Amsterdam UMC, doet onderzoek naar NEC. “Je wilt er dus alles aan doen om te voorkomen dat te vroeg geboren kinderen overlijden aan NEC. Dat kan alleen als we weten hoe we het vroeg kunnen opsporen. Daarom verzamelen we in dit onderzoek poep uit de luiers van deze kinderen. Met drie verschillende tests kijken we of het kind NEC ontwikkelt. Die tests zijn de eNose (geurtest), de stofwisselingstest/aminozurentest en een microbioomtest. Als we NEC vroeg opsporen kunnen we snel starten met de juiste behandeling. En ons doel is natuurlijk om zo levens te kunnen redden van deze kwetsbare groep. Of om in ieder geval te voorkomen dat ze hun leven lang vervelende complicaties hebben.”

Opsporen

Inmiddels wordt er dagelijks poep verzameld. En door de samenwerking van negen NICU’s (Neonatale Intensive Care Units) is er de afgelopen twee jaar veel informatie. “We weten nu dat kinderen met NEC inderdaad andere stofjes in hun darmen hebben dan kinderen zonder NEC. Met de tests kunnen we dit opsporen. Dat is natuurlijk geweldig! Nu staan we voor de uitdaging om deze tests landelijk door te ontwikkelen, daar richten we ons de komende twee jaar op. Het mooiste zou zijn dat we deze tests in de toekomst als sneltest kunnen inzetten. Dan kunnen artsen door heel Nederland NEC direct op de werkvloer opsporen.”

Niet belastend

“Het mooie aan deze tests is, dat ze op geen enkele manier belastend zijn voor het kindje. Er komen geen naalden en slangetjes aan te pas. We verzamelen alleen poep uit de luiers. Als het lukt om met sneltests NEC op de werkvloer vroeg op te sporen, dan kunnen we de levens redden. En ernstige problemen in de verdere ontwikkeling voorkomen. Het zou zo mooi zijn als we dat voor deze kwetsbare patiëntjes en hun ouders kunnen doen.”

Lees verder >

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan