Bij een heftige allergische reactie kan een injectie met adrenaline ziekenhuisopname voorkomen en soms zelfs het verschil maken tussen leven en dood. Veel ouders en verzorgers zijn echter te laat met het toedienen hiervan.

Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie waarover voedselallergie.nl bericht. Kinderen die vóór het ziekenhuisbezoek adrenaline hadden gekregen, hadden 60 procent meer kans om na de behandeling meteen weer naar huis te mogen. Andere kinderen moesten vaker worden opgenomen in het ziekenhuis.

Aarzelend optreden

Slechts een derde van de kinderen en jongvolwassenen die met een anafylactische shock werden binnengebracht op de spoedeisende hulp in Columbus, Ohio, had van te voren een injectie met adrenaline gehad. Zelfs bij kinderen die bekend waren met anafylaxie en adrenalinepennen, aarzelden ouders en verzorgers om de adrenaline toe te dienen.

Voorlichting over adrenalinepen

De onderzoekers raden aan meer voorlichting te geven aan ouders over hoe en bij welke symptomen je een adrenalinepen moet gebruiken. Een goede vuistregel is: spuit adrenaline als twee verschillende lichaamsdelen een allergische reactie vertonen. Bijvoorbeeld, een combinatie van netelroos en overgeven (huid en maagdarmstelsel) is voldoende aanleiding voor adrenalinegebruik. Een andere reden voor gebruik is moeite met ademen, bijvoorbeeld doordat de keel opzwelt en de luchtpijp dicht gaat zitten. In elk geval geldt: bij twijfel, gewoon doen!

Lees het artikel in de New York Times >>

Bron: voedselallergie.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan