Premature baby’s doen het beter als het ouders wordt toegestaan ​​om naast de verpleegkundigen in het ziekenhuis voor hen te zorgen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Baby’s die meededen aan het onderzoek werden in de eerste drie weken zwaarder. De ouders hadden bovendien minder stress.

Veel ouders voelen zich acuut machteloos, angstig, gestrest en radeloos wanneer hun kind op een intensive care-afdeling voor pasgeborenen ligt. Een ziekenhuis in Estland staat al ouders al langere tijd toe om te helpen met de basiszorg van hun te vroeg geboren baby.  Geïnspireerd op dit voorbeeld, organiseerden artsen in Canada een groot onderzoek in drie landen – Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. In een artikel in het tijdschrift Lancet Child and Adolescent Health schrijven ze over hun onderzoek.

Zes uur per dag meedraaien

De studie omvatte totaal 26 ziekenhuizen en bijna 1.800 baby’s, van wie de helft naast de verplegende zorg ook basiszorg van de ouders kreeg. Ouders waren verplicht om zes uur per dag, vijf dagen per week, in het ziekenhuis door te brengen en werden daar getraind om de verplegers te helpen. Ze baadden, voedden en kleedden hun baby’s, verschoonden luiers, gaven orale medicatie en namen temperaturen op. Ook werden ze aangemoedigd om deel te nemen aan beslissingen over de behandeling van de baby, zich aan te sluiten bij zaalrondes en om de groei en voortgang van hun baby in kaart te brengen.

Positief voor welzijn baby en gezin

De baby’s die de geïntegreerde gezinszorg ontvingen, waren in 21 dagen zwaarder geworden. Als de baby eenmaal thuis was, gaven de moeders bovendien vaker borstvoeding dan de moeders die niet hadden meegedaan aan de zorgverlening in het ziekenhuis. Daarnaast waren hun ouders minder gestrest.

Dr. Karel O’Brien van Sinai Health System, Toronto, Canada, constateert dan ook duidelijke voordelen van het betrekken van de ouders bij de zorg in het ziekenhuis. “Gewichtstoename, borstvoeding en verminderde ouderlijke stress en angst zijn allemaal geassocieerd met positieve neurologische uitkomsten. Dat suggereert dat de integratie van ouders in de zorg voor baby’s in dit vroege stadium mogelijk voordelen op de langere termijn kan hebben.”

Omgekeerd kan het gevoel dat ouders in de premature fase uitgesloten zijn van de zorg voor hun baby op de lange termijn juist negatieve gevolgen hebben. ‘Gevoelens van hulpeloosheid, depressie en angst kunnen bijdragen aan hun onvermogen om normale opvoedrollen aan te nemen’, schrijven ze.

Effectiveness of Family Integrated Care in neonatal intensive care units on infant and parent outcomes: a multicentre, multinational, cluster-randomised controlled trial

Bron: theguardian.com

Vertaling: Vakblad Vroeg

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan