Snelle groei babybrein duidt op ontwikkeling van autisme

0
3686
Scan babyhersenen

Onderzoekers hebben een manier gevonden om al in een vroeg stadium bij baby’s te voorspellen of ze autisme zullen ontwikkelen. Hersenscans hebben laten zien dat het brein aanzienlijk sneller groeit bij kinderen die op latere leeftijd worden gediagnosticeerd met autisme.

Dat blijkt uit onderzoek waarover National Geographic bericht, meldt ggz.nl. In het onderzoek werden baby’s getest die een broer of zus hadden met autisme. Omdat autisme deels erfelijk bepaald kan zijn, vielen zij in een risicogroep met een verhoogde kans op het ontwikkelen hiervan. Van de baby’s werd op drie momenten een MRI-scan gemaakt van de hersenen: op de leeftijd van een half jaar, een jaar en twee jaar.

Sterke correlatie

Uit de scans bleek dat bij de kinderen die later de diagnose autisme kregen, de hersenen duidelijk sneller groeiden dan bij leeftijdsgenootjes zonder autisme. Het verband tussen de snelle groei van het kinderbrein en de latere diagnose van autisme was zo sterk, dat de onderzoekers in 80 procent van de gevallen de juiste voorspelling konden geven over welke kinderen autisme zouden ontwikkelen. Ook eerdere experimenten waarin EEG’s en oogbewegingen van kinderen van slechts enkele maanden oud werden onderzocht, gaven indicaties van factoren die autisme kunnen voorspellen. Zo bleek uit eerdere bevindingen bijvoorbeeld dat de kans op autisme groter was bij baby’s die meer aandacht hadden voor objecten dan voor mensen.

Eerder bijsturen

Normaal gesproken worden de eerste kenmerken van autisme pas rond het derde levensjaar zichtbaar of zelfs later. Door sneller vast te stellen of kinderen een grote kans hebben om autisme te krijgen, kunnen zij ook al eerder begeleid worden in hun ontwikkeling. Autistische eigenschappen hoeven niet altijd te resulteren in een beperking die mensen verhindert om goed mee te kunnen komen in de maatschappij. Hoe eerder er wordt bijgestuurd bij afwijkingen in de ontwikkeling – zoals op het gebied van taalvaardigheid en sociaal contact – hoe meer mogelijkheden er zijn om beperkingen te verminderen of kinderen te leren hoe ze hiermee om kunnen gaan.

Al op zeer jonge leeftijd lijken de hersenen dus een stukje sociale ontwikkeling over te slaan. De Amerikaanse psycholoog Geraldine Dawson geeft aan hoe dit mogelijk kan worden aangepakt: “We willen de aandacht van de baby’s zo snel mogelijk terugbrengen naar de sociale wereld. Als dat lukt, dan is de kans groot dat ze zich op dezelfde manier kunnen ontwikkelen als ieder ander”, zo is te lezen in het artikel van National Geographic. Op deze manier kunnen mensen met autisme op latere leeftijd hopelijk hun talenten benutten zonder te veel gehinderd te worden in de maatschappij, die uit een web van sociale gedragsregels bestaat.

Bron: ggz.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here