Recensie ‘Kleine Kanjer – Babyboek voor Prematuren’ door Bob de Raadt

Dit speciale babyboek begint al bij zwangerschapsweek 24 en richt zich in de eerste plaats op de (ziekenhuis)periode na de geboorte, gevolgd door het eerste jaar van een te vroeg geboren baby. Het is een dagboek, waar ouders allerlei aantekeningen in kunnen maken. Het babyboek biedt ruimte om dierbare momenten en herinneringen vast te leggen, ook in de vorm van foto’s of belangrijke documenten. Op deze manier wordt dit boek een mooi persoonlijk document en een bijzonder naslagwerk voor een te vroeggeboren kind.

Het boek is ingedeeld in de volgende thema’s: “mijn geboorte”, “na de bevalling”, “mijn groei”, “mijn eerste weken” en gaat dan over in weekoverzichten, zoals “week 24” etc. Er worden vragen gesteld als: “Welke onderzoeken heb ik deze week gehad?””, “Hoe reageer ik op jullie?”, “Mooiste moment van deze week?”. In overzichtelijke kolommen kunnen notities worden bijgehouden over het gewicht van de baby, de lengte en belangrijke voedingsaspecten.

Als de baby naar huis gaat, komen vragen aan de orde als: “Hoe lang heb ik in het ziekenhuis gelegen?”, “Welke verpleegkundige zorgde voor het laatst voor mij en wie was er bij ons vertrek?”, “Hoe sliepen we de eerste nachten?”. Ook de vragen in het gedeelte van het ‘maand-dagboek’ zijn leuk om te beschrijven. Het babyboek sluit af met “mijn eerste verjaardag”.

Deze 3e druk, met zwart-wit met gouden omslag, is volledig geactualiseerd, in een heel nieuw jasje gestoken en vergeleken met eerdere edities nóg dikker geworden.

Dit babyboek is een mooi cadeau om te geven aan aanstaande ouders, zeker als zij met een vroeggeboorte van hun kind zijn geconfronteerd. Ouders kunnen er door een creatief gebruik een mooi herinneringsboek van maken. En daar is dit babyboek ook voor bedoeld.

Kleine Kanjer >>

Auteur: Hanneke de Wit (2018, 3e druk) – Uitgave Tangram Studio  – www.kleinekanjers.nl

Bob de Raadt is werkzaam als medisch maatschappelijk werker, methodisch ouderbegeleider, contextueel hulpverlener bij Erasmus MC-Sophia en als gastdocent bij Erasmus MC Academie.

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan