Slecht slapen van kinderen gaat vaak gepaard met hard huilen en veel verzet: denk aan peuters en kleuters die niet mee willen werken aan bedtijdroutines en vaak hun bed uit komen. “Er zijn baby’s die al beginnen te krijsen zodra hun hoofd het matras raakt of niet langer dan 30 minuten per slaapje overdag pakken”, vertelt slaapcoach Susanne Willekes. “Niet alleen het kind, maar een heel gezin kan hieronder gebukt gaan. Met een goede support van een slaapcoach leert een kind weer slapen en doorslapen.”

Susanne Willekes is de eerste gecertificeerde Gentle Sleep Coach in Nederland. Ook is zij voormalig slapeloze moeder en auteur van het boek Slaap! Nog dit jaar hoopt zij haar tweede boek, samen met een app, uit te brengen. In een interview blikt zij vooruit op haar deelsessie tijdens het webinar ‘Slaapproblemen bij jonge kinderen’ dat op 3 juni van start gaat.

Jij bent een voormalig slapeloze moeder: wat heb je meegemaakt?
“Tien jaar geleden werden wij als kersverse ouders niet zozeer overvallen door het nieuwe en onbekende van het ouderschap, maar door de impact op je leven als je baby veel huilt en heel weinig en moeizaam slaapt. Twijfel en onzekerheid sloegen toe, evenals de chronische vermoeidheid en wanhoop. Ik ontwikkelde mede hierdoor een postnatale depressie en ook onze relatie stond onder druk. Deze anderhalf jaar van overleven heeft uiteindelijk iets heel moois opgeleverd: mijn huidige werk als kinderslaapcoach waarin ik ouders die door dezelfde uitdagingen gaan te kunnen helpen een stukje van hun rust, slaap en gezonde state of mind te hervinden. Fantastisch!”

Wat voor rol speel je als coach bij het oplossen van slaapproblemen bij baby’s, peuters en kleuters?
“In slaap vallen en doorslapen in eigen bed zonder de hulp en aanwezigheid en ouders is net als fietsen of zwemmen een aangeleerde vaardigheid. Ieder gezond kind kan dat dus vanaf vijf/zes maanden leren. De meest bekende methodes om de slaapsituatie aan te pakken zijn die van het alleen of gecontroleerd laten huilen. Ik werk op een wat andere manier, iets milder en liefdevoller, in beginsel in de aanwezigheid van de ouders en met troost en geruststelling. En dat bouwen we geleidelijk aan af. Zo geven we het kindje de ruimte om de kunst van het slapen onder de knie te krijgen. Daarnaast werken we aan de verbetering van de kwantiteit en kwaliteit van de slaap. Ook essentieel is het toewerken naar een slaapritme voor overdag en ’s nachts waarbij de kinderen fysiek in staat worden gesteld zo makkelijk mogelijk in slaap te vallen en door te slapen.”

Susanne Willekes: “Ik werk met troost en geruststelling”

Wanneer kan een slaapcoach worden ingezet?
“Belangrijk is dat coaching nooit zomaar mag worden ingezet bij heel jonge baby’s. Vanaf 5/6 maanden – mits op tijd geboren – zijn baby’s fysiek, mentaal en neurologisch klaar voor coaching. De meeste ouders kloppen bij mij aan omdat ze zelf niet meer overeind blijven, radeloos zijn, of juist onzeker en graag bevestigd willen zien dat ze het goed doen. Of ze zien dat hun kind onder het slaapgebrek lijdt. Ouders hebben voor ze mij bellen vaak van alles al tevergeefs geprobeerd. Een traject duurt gemiddeld 2-3 weken, en dan zijn over het algemeen de doelstellingen van ouders behaald.”

Hoe zie je in dit verband de rol van andere hulpverleners?

“Andere hulpverleners spelen zeker een rol, neem alleen al signalen die wijzen op medisch onderliggende oorzaken. Als ik vermoed dat er wat speelt dan verwijs ik ouders altijd door naar huisarts, KNO-arts of slaapcentrum. Verder hoor ik van veel ouders dat ze baat hebben gehad bij bijvoorbeeld een osteopaat of EMDR-therapie. Het is mooi om te zien dat er de afgelopen jaren door verschillende hulpverleners wordt ingezien dat slaapproblemen bij jonge kinderen een serieus probleem zijn voor gezinnen.”

Tijdens het webinar ‘Slaapproblemen bij jonge kinderen’ verzorg je een lezing. Kun je alvast een tipje van de sluier lichten?
“Mijn hoofdboodschap is: leren doorslapen kán – met gerichte support! Ik ga in mijn lezing allereerst in op wanneer een slaapcoach kan worden ingezet, hoe de coaching verloopt en hoe toe wordt gewerkt naar het eindresultaat. Daarbij zal ik me met name richten op het gedragsmatige stukje van slaap. Hoe werkt slaap, waarom slapen sommige baby’s en kinderen moeizaam en niet de nachten door, op welke manier kan je je kinderen leren zelf in slaap te vallen en door te slapen in het eigen bed, welke factoren zijn van invloed op het succes, wat zijn de valkuilen en do’s en don’ts?”

Programma Webinar Slaapproblemen bij jonge kinderen >>

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan