Aan de Washington State University heeft een onderzoeksteam een ​​slimme fopspeen ontwikkeld. De speen monitort namelijk continue de elektrolytniveaus in het speeksel van een te vroeg geboren baby. De metingen kunnen helpen om tweemaal per dag bloedafnames voor premature baby’s te voorkomen.

Bloedafnames zijn momenteel een routinepraktijk om te controleren op tekenen van uitdroging, wat gevaarlijk kan zijn voor te vroeg geboren baby’s. De nieuwe fopspeen gebruikt microfluïdische kanalen om speeksel naar binnen te trekken. Vervolgens meten sensoren in het apparaat de natrium- en kaliumconcentraties. Via Bluetooth worden de gegevens tot slot draadloos naar een zorgverlener verzonden.

Weg met de draden

Premature baby’s zijn ongelooflijk kwetsbaar en hebben veel zorg nodig. Daarom is het wenselijk deze zorg zo niet-invasief mogelijk te maken. Routinepraktijken die goed worden verdragen door volwassen patiënten, zoals bloedafnames, zijn ernstiger voor kleine baby’s. Daarom zijn nieuwe technieken die dit kunnen helpen voorkomen, welkom. “Je ziet vaak NICU-foto’s waarop baby’s zijn aangesloten op een aantal draden om hun gezondheidstoestand te controleren”, zegt Jong-Hoon Kim, een van de ontwikkelaars van het nieuwe apparaat. “We willen van die draden af.”

Uitdroging voorkomen

Uitdroging kan gevaarlijk zijn voor te vroeg geboren baby’s. Daarom wordt tweemaal per dag bloed afgenomen om het elektrolytgehalte te meten en te beoordelen of uitdroging een probleem is. Dit is echter niet alleen invasief voor de baby, maar ook arbeidsintensief. Bovendien geeft deze methode slechts twee keer per dag een momentopname van de elektrolytniveaus. “We weten dat premature baby’s een betere overlevingskans hebben als ze in de eerste maand van de geboorte goede zorg krijgen”, zegt Kim. “Dit apparaat is een niet-invasieve manier om realtime monitoring van de elektrolytconcentratie van baby’s te bieden.”

AdvertentieNomineren Vroegwerker

De slimme fopspeen heeft geen pomp nodig om speeksel te verplaatsen. Door middel van capillaire werking trekken de microfluïdische kanalen in de speen namelijk van nature speeksel naar binnen. Tot dusver hebben de onderzoekers het apparaat bij een aantal zuigelingen getest. Hieruit blijkt dat de elektrolytmetingen vergelijkbaar zijn met die verkregen met conventionele bloedafnames.

Smart bioelectronic pacifier for real-time continuous monitoring of salivary electrolytes

Bronnen : Washington State University / Medgadget

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieVroeg-congres artikel

"*" geeft vereiste velden aan