Ieder jaar weer krijgen veel baby’s, peuters en kleuters te maken met een verlieservaring. Toch staat rouwbegeleiding voor hen nog in de kinderschoenen, constateert Mariken Spuij. “Verlies in een gezin is voor jonge kinderen en hun ouders meestal een ontwrichtende ervaring. Als professional kunnen we hen helpen een vorm voor het gemis te vinden.” Over dit onderwerp verzorgde Mariken op een webinar. Dit deed zij samen met Suzan Hilhorst die zelf twee kindjes heeft verloren.

Ja ik wil dit webinar terug kijken >>

Let op: Dit betreft een opgenomen webinar. Duur is 2 uur.

Mariken Spuij: “Jonge kinderen snappen nog niet de onomkeerbaarheid van verlies”

“Alles staat opeens op losse schroeven als er iemand overlijdt in een gezin”, vertelt Mariken. “Alles is anders. Het is een ontwrichtende ervaring die emotioneel en praktisch heel veel invloed heeft. Zie het als een tafel met vier poten. Als je één poot weghaalt, dan moet je de andere poten verplaatsen om er weer een stevige tafel van te maken.” Jonge kinderen hebben in deze periode baat bij extra aandacht. “Hou er wel rekening mee dat het rouwen bij baby’s, peuters en kleuters ingewikkeld is. Dit komt omdat ze de onomkeerbaarheid van verlies nog niet kunnen snappen. Dat besef ontwikkelt zich zo grofweg vanaf een jaar of 4-5 tot 7 jaar. Maar ondanks dat kinderen niet begrijpen wat dood zijn betekent, ervaren ook heel jonge kinderen, zelfs baby’s, wel alle stress van hun ouders en oudere broertjes en zusjes. Ze reageren dus niet zozeer op het gemis, maar op de spanning die in het gezin hangt.”

Werk aan herstel dagritme

Het begeleiden van deze gezinnen vraagt gerichte aandacht voor de invloed van de verdrietige gebeurtenis op de ontwikkeling van jonge kinderen. “Van belang daarbij is je te realiseren dat kinderen vaak meerdere hechtingsfiguren hebben. Thuis, maar bijvoorbeeld ook iemand van het kinderdagverblijf of een grootouder. Kijk hoe je met hen de vertrouwde dagritme zo goed mogelijk kunt herstellen. Heb daarbij oog voor het zo veel mogelijk doorgang laten vinden van het gewone opvoeden, dus voor rust, reinheid en regelmaat. Zo komt het voor dat ouders het moeilijk vinden om nog grenzen te stellen. Ze zijn hiervoor te emotioneel of laten de teugels vieren omdat hun kind al zoveel naars heeft meegemaakt. Daardoor worden ouders soms een beetje toegeeflijk, terwijl kinderen, ook als het gezin in rouw is, gewoon behoefte hebben aan grenzen. Professionals kunnen helpen om het gewone opvoeden te blijven vormgeven, maar bijvoorbeeld ook om samen met de ouders te zoeken naar het geven van woorden aan alles wat er gebeurt.”

Oog voor ouders

Mariken benadrukt dat professionals, naast het begeleiden van kinderen, ook steunend kunnen zijn naar ouders. “Dat kan op verschillende niveaus. In de eerste plaats door hen uitleg te geven over wat rouwen is en hoe dit bij jonge kinderen gaat en wat ze nodig hebben.  Aanvullend kun je de ouder steunen in zijn of haar eigen verliesverwerking. Ook hier geldt dat er een miljoen gevoelens, gedachten en gedragingen zijn. Sommige zijn helpend en andere belemmeren het verwerkingsproces op de langere termijn. Het is belangrijk dat professionals weten dat ieder verwerkingsproces uniek is. Het ene gezin zal misschien meer behoefte hebben aan praktische ondersteuning, het andere aan een warme omgeving. Een klein deel heeft echt intensieve en specialistische hulp nodig om te voorkomen dat de rouw stagneert.”

Webinar ‘Rouw begeleiden bij jonge kinderen’

Tijdens het webinar gaat Mariken dieper in op omgaan met rouw op jonge leeftijd. Suzan Hilhorst spreekt op haar beurt op indrukwekkende wijze over de impact die het verlies van twee kindjes op haar leven heeft gehad.Suzan gaat dus vooral veel vanuit eigen ervaring vertellen. Ik sluit daar meer vanuit wetenschappelijk en therapeutisch oogpunt bij aan. Ons doel is een verhaal te vertellen dat de deelnemers inspireert en waarmee ze handvatten krijgen om deze gezinnen een klein beetje verder te helpen.”

Deelnameprijs: 29,95
Organisatie: IMH Nederland en Vakblad Vroeg
 

Ja ik wil dit webinar terug kijken >>

Let op: Dit betreft een opgenomen webinar. Duur is 2 uur.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan