De relatieve afname van spontane vaginale bevallingen kan verstrekkende gevolgen hebben. Er is namelijk een verband tussen de manier van bevallen en de gezondheid van kinderen.

Dat blijkt uit Australisch onderzoek waarover kennispoort-verloskunde.nl bericht. Het onderzoek vond plaats in een uit meerdere Australische datasets samengesteld bestand van een cohort van bijna een half miljoen laagrisico zwangere vrouwen die na de uitgerekende datum bevielen tussen 2000 en 2008. De gezondheid van hun kinderen werd afgeleid uit opnames en diagnosen die tot vijfjarige leeftijd  werden vastgesteld in een ziekenhuis.

De onderzoeksgroep bestond voor 45% uit vrouwen die voor het eerst zwanger zijn. Van alle vrouwen kreeg:
– 43% een inleiding of bijstimulatie;
– 88% pijnstilling;
– beviel 38% spontaan (zonder inleiding of bijstimulatie);
– was er bij 13% sprake van een instrumentele bevalling;
– onderging 22% een keizersnede.

Onderzoeksbevindingen

De kinderen hadden na 28 dagen meer kans op voedingsproblemen als er medische interventies plaats vonden bij hun geboorte. Inleiding, bijstimulatie, een instrumentele bevalling of spoed-keizersnede verhogen de kans op geelzucht. Op vijfjarige leeftijd is er geen verband tussen de manier van bevallen en astma. Bij medische interventies is er wel meer kans op luchtweginfecties, metabole stoornissen en eczeem. De risico’s op gezondheidsproblemen zijn het grootst voor kinderen die zijn geboren via een keizersnede.

 

Voor- en nadelen afwegen

 

Mogelijk hebben medische interventies invloed op ‘normale’ stressreacties bij de foetus tijdens de baring of op de microbiota in het kind. Dit zou effect kunnen hebben op de immuunrespons gezondheidsuitkomsten op lange termijn. Volgens de auteurs is het daarom van belang om bewust te worden van mogelijk gezondheidsschade op langere termijn . Zij raden aan om de voor- en nadelen van medische interventies af te wegen en om bij elke barende de juiste zorg op het juiste moment te verlenen.

 

The effect of medical and operative birth interventions on child health outcomes in the first 28 days and up to 5 years of age: a linked data population-based cohort study >

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/birt.12348

 

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

 

 

Verband tussen medische interventies tijdens de baring en de gezondheid van kinderen

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan