Blootstelling aan veel fijnstof tijdens de zwangerschap veroorzaakt een verkorting van de telomeren. bij de baby Telomeren worden beschouwd als een soort merker voor biologische veroudering.

Dat blijkt uit een onderzoek bij 641 moeders en kinderen in Vlaanderen, gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Pediatrics, waarvan gezondheid.be melding maakt. Een telomeer is een stukje DNA dat aan het uiteinde van de chromosomen zit. Voor elke verhoogde blootstelling aan fijnstof met 5 microgram per m2 waren de telomeren in het navelstrengbloed 9 procent korter en in de placenta 13 procent. 

Teleomoren beschermen belangrijke genen tegen het korter worden van de chromosomen. Iedere keer dat een cel deelt, worden de telomeren iets korter. Oude cellen hebben dus chromosomen met een korter telomeer dan jonge cellen. Een telomeer is te vergelijken met het plastic uiteinde van een veter (nestel). Bij iedere celdeling rafelt het uiteinde een stukje uit en uiteindelijk kan de cel niet meer delen en sterft.

Kleinere reserve

De kortere telomeerlengte bij blootstelling aan fijnstof zou volgens de onderzoekers kunnen betekenen dat deze kinderen een kleinere reserve hebben om weerstand te bieden tegen factoren die tijdens hun leven de telomeerlengte aantasten, en dus op moleculair niveau mogelijk sneller zullen verouderen.

Prenatal Air Pollution and Newborns’ Predisposition to Accelerated Biological Aging

Bron: gezondheid.be

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan