Prenatale blootstelling aan fijnstof versnelt veroudering

0
662
zwanger en invloed fijnstof

Blootstelling aan veel fijnstof tijdens de zwangerschap veroorzaakt een verkorting van de telomeren. bij de baby Telomeren worden beschouwd als een soort merker voor biologische veroudering.

Dat blijkt uit een onderzoek bij 641 moeders en kinderen in Vlaanderen, gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Pediatrics, waarvan gezondheid.be melding maakt. Een telomeer is een stukje DNA dat aan het uiteinde van de chromosomen zit. Voor elke verhoogde blootstelling aan fijnstof met 5 microgram per m2 waren de telomeren in het navelstrengbloed 9 procent korter en in de placenta 13 procent. 

Teleomoren beschermen belangrijke genen tegen het korter worden van de chromosomen. Iedere keer dat een cel deelt, worden de telomeren iets korter. Oude cellen hebben dus chromosomen met een korter telomeer dan jonge cellen. Een telomeer is te vergelijken met het plastic uiteinde van een veter (nestel). Bij iedere celdeling rafelt het uiteinde een stukje uit en uiteindelijk kan de cel niet meer delen en sterft.

Kleinere reserve

De kortere telomeerlengte bij blootstelling aan fijnstof zou volgens de onderzoekers kunnen betekenen dat deze kinderen een kleinere reserve hebben om weerstand te bieden tegen factoren die tijdens hun leven de telomeerlengte aantasten, en dus op moleculair niveau mogelijk sneller zullen verouderen.

Prenatal Air Pollution and Newborns’ Predisposition to Accelerated Biological Aging

Bron: gezondheid.be

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here