De podcastserie MinNultotVijf is een nieuw initiatief van IMH Nederland en Vakblad Vroeg. De serie wordt gemaakt door Marilene de Zeeuw en Louise van den Broek. Voor iedere aflevering interviewen zij zowel ouders als professionals over een thema dat te maken heeft met de ontwikkeling van jonge kinderen en de invloed daarvan op het ouderschap. De eerste twee onderwerpen zijn inmiddels gereed. De podcast zijn gratis te beluisteren via de platforms van Apple, Spotify en Google en zijn ook te vinden op het inspiratieplatform MinNultotVijf.

Van ieder onderwerp worden twee versies gemaakt, eentje voor ouders en eentje voor professionals. In de ouderpodcast vertellen ouders hun verhaal. Het accent ligt op informatie geven aan ouders met soortgelijke ervaringen tijdens de eerste 1000 dagen. De professionele versie gaat dieper in op hoe je beroepsmatig met het betreffende probleem om kunt gaan.

Luister hier naar de trailer

Podcasts online

De eerste vier podcasts staan inmiddels online en handelen over respectievelijk huidcontact met prematuren en zwangeren met de ziekte Hyperemesis Gravidarum waardoor zij extreem misselijk zijn.

Podcast Zwanger en extreem misselijk – ouders

Misselijkheid hoort bij zwangerschap. Zo denken de meeste mensen erover. Maar als je zo extreem misselijk bent dat je hele leven overhoop ligt. Als je niet meer kunt werken of voor je gezin kunt zorgen en dat negen maanden lang, dan is er meer aan de hand. Dan spreken we van de ziekte Hyperemesis Gravidarum. Luister naar ervaringsdeskundige Ilona en psycholoog Anouk de Bruijn, over deze vaak onderschatte ziekte tijdens de zwangerschap.

Podcast Zwanger en extreem misselijk – professionals

Als professional kun je te maken krijgen met aanstaande moeders die extreem misselijk zijn. Zo misselijk, dat haar hele leven overhoop ligt. Is dit het geval, dan spreken we van de ziekte Hyperemesis Gravidarum. Het is belangrijk dat deze vrouwen passende hulp krijgen. Valkuil is dat deze ziekte vaak wordt verward met ‘gewone’ zwangerschapsmisselijkheid.

In deze aflevering spreken Marilene en Louise met Anouk de Bruijn, GZ-psycholoog en Infant Mental Health (IMH) Specialist. Zij behandelt regelmatig vrouwen met deze ziekte. Anouk vertelt hierover en geeft aandachtspunten voor de begeleiding. Daarnaast komt Ilona, ervaringsdeskundige, aan het woord.

Podcast Huidcontact met prematuren – ouderversie

Een vroeggeboorte heeft veel impact op je leven. Luister naar het verhaal van Carmen, moeder van de inmiddels vierjarige Tijn. Zij vertelt over haar bezorgdheid en de tijd die zij en haar man met Tijn in allerlei ziekenhuizen hebben doorgebracht. Maar ook hoe mooi en emotioneel het was om in die angstige periode veel huid-op-huid contact met hun piepkleine zoontje te hebben.

In de podcast komt ook Bregje Houtzager, klinisch psycholoog, aan het woord. Met haar praten we over de positieve invloed van huid-op-huidcontact op zowel het kind als de ouders.

Podcast Huidcontact met prematuren – professionele versie

Het belang van huid-op-huidcontact bij een kindje dat te vroeg geboren is. Dát vormt de insteek van het gesprek met Bregje Houtzager, klinisch psycholoog in het Deventer Ziekenhuis, en ervaringsdeskundige Carmen. Wat is de invloed op het kind en op de ouders? We bespreken onder meer recent onderzoek naar buidelen na een vroeggeboorte en de richtlijn van de WHO. Aandacht krijgt ook hoe je dit als ziekenhuis kunt faciliteren: wat is hiervoor nodig en waar moet je aan denken?

De podcasts zijn te beluisteren via Spotify, Apple en Google en op de site van VROEG en IMH Nederland.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan