Communiceren met kinderen die moeite hebben met (duidelijk) spreken en met het begrijpen van taal is eenvoudiger geworden. Met pictogrammen op magneetkaartjes, een magneetbord en een app kunnen zorgverleners beter aansluiten bij de behoefte van deze kinderen.  

Het project begon dankzij Fay, een meisje met het syndroom van Down, dat in het Máxima werd behandeld voor leukemie. Haar ouders hadden een duidelijke missie: kinderen die moeilijk kunnen communiceren ondersteunen met pictogrammen. Tijdens Fay’s behandeling maakten deze kaarten het voor haar mogelijk om te begrijpen wat er gebeurde en duidelijk te maken wat zij nodig had. Onder het motto ‘Steun Fay met haar idee’ startten haar ouders een inzamelingsactie, beginnend bij Fay’s uitvaart.  

Magnetische pictogrammen

Samen met een leverancier voor communicatiehulpmiddelen, het team logopedie en enkele medisch pedagogisch zorgverleners vanuit het Máxima en WKZ zijn pictogrammen geselecteerd. Deze zijn bewerkt om ze geschikt te maken voor de kinderen. Logopedist Laura van Keulen-Zwemer, werkzaam in het WKZ en het Máxima: “Dit kunnen kinderen zoals Fay zijn, maar ook kinderen met een neurologische aandoening die tijdelijk niet kunnen praten of bijvoorbeeld aan de beademing liggen. Zelfs anderstalige kinderen kunnen er baat bij hebben.”

Een bestaande set pictogrammen werd vervolgens aangepast met behulp van een werkgroep en woordenlijsten. Het resultaat: magnetische pictogrammen die op speciaal aangeschafte magneetborden gebruikt kunnen worden. 

Innovatieve app 

Daarnaast is een app aangeschaft in samenwerking met een bedrijf voor spraakhulpmiddelen. Kinderen kunnen via de app een pictogram aanklikken, waarna een (kinder)stem het woord of zinnetje uitspreekt. Zowel in het Máxima als het WKZ zijn er twee iPads beschikbaar om dit uit te proberen. “In de komende maanden gaan we experimenteren met de magneetkaarten en de app, en evalueren we welke methode het beste werkt. Ondertussen worden zorgverleners op vijftien afdelingen getraind in het gebruik van de materialen.”

De volgende stap is al in zicht: een animatie met pictogrammen om een medische handeling uit te leggen. 

De communicatiekaarten zijn tot stand gekomen door financiële ondersteuning i.s.m. met de ouders van Fay en de Prinses Máxima Foundation. 

Bron: zorg.prinsesmaximacentrum.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan