Peuters op kinderopvang bewegen veel te weinig

1
1404

Peuters krijgen op Nederlandse kinderdagverblijven veel te weinig lichaamsbeweging. Internationaal is de beweegnorm vastgesteld op minimaal 2 uur actief en 1 uur intensief bewegen per dag. De peuters uit het onderzoek bewogen nog geen 50% van deze beweegnorm tijdens hun verblijf bij de kinderopvang, zo blijkt uit onderzoek door studenten van De Haagse Hogeschool.

Het dagritme op de kinderopvang bestaat voornamelijk uit weinig intensieve activiteiten zoals kringgesprekken, eten, knutselen en voorlezen. Uit de metingen met beweegsensoren kwam naar voren dat de activiteiten buiten ook niet altijd even intensief zijn. Ook eerder onderzoek laat zien dat de meeste activiteiten die peuters binnen op een kinderdagverblijf uitvoeren van minimale intensiteit zijn.

Beweegvloer

Voor dit onderzoek werkten de onderzoekers samen met het Utrechtse Springlab. Zij zijn expert op het gebied van bewegend leren en hebben een speciale beweegvloer met diverse educatieve games ontwikkeld om peuters meer in beweging te krijgen. Opvallende uitkomst van het onderzoek was dat de tijd die kinderen op de beweegvloer van Springlab doorbrachten intensiever was dan buitenspelen, vrij spelen en dansen.
Het spelen op de beweegvloer was gemiddeld genomen intensiever dan buitenspelen. Kinderen spelen echter qua tijd meer buiten dan op de beweegvloer.

Check op beweegvriendelijkheid

De resultaten van het onderzoek zijn visueel gemaakt in een infographic. Daarnaast kunnen kinderopvanglocaties via een online test inzicht krijgen in hoe beweegvriendelijk hun dagritme is.

Bron: Persbericht Springlab

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

1 REACTIE

  1. Misschien is het een idee om eens onderzoek naar de opvangen. Leidsters maken dagen van 10 a 11 uur. Veel te grote groepen de wet is theoretisch de werknemers zijn de dupe dus ook de kinderen en baby’s. De beleidsmakers hebben totaal geen idee wat de praktijk is. Alles moet maar flexibel zijn. Op vandaag moet alles maar op school gebeuren thuis is er geen tijd voor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here