Voor Vakblad Vroeg bespreekt Mori van den Bergh in een column eens per maand een prentenboek voor jonge kinderen en hun ouders.

Gedichten uit drie bundels in mijn kast zijn stuk voor stuk pareltjes. Voor mij geven ze ontroerend mooi woorden aan zaken die niet te begrijpen of niet uit te leggen zijn. Aan levensgebeurtenissen, gevoelens en begrippen waarvoor woorden vaak tekortschieten.

Je hebt geen tanden  

en geen haar

je kan nog niks

je kijkt nog nergens naar (…)

Dichtregels van Hans en Monique Hagen uit Van mij en van jou over een baby.  Hans en Monique Hagen, beiden schrijven individueel en samen boeken voor kinderen van alle leeftijden. Denk aan Jubelientje en het recente en bekroonde Bliksemkind. Als geen ander zijn zij in staat om volwassenen door de ogen van kinderen te laten kijken.

Want wat is nu een baby, net nieuw in je huis? Alle aandacht moet erheen, maar ondertussen krijgen brusjes er in eerste instantie weinig voor terug. In deze bundel passeert het hele leven, maar altijd door de ogen van mij en van jou, altijd in gesprek met de ander.

Er zijn troostende vaststellingen over de dag, de nacht, natuurverschijnselen, vragen over onderwerpen waar we vaak geen antwoord op hebben zoals de dood en de hemel.

rode knetter dynamiet

takkenbijter kakkepiet

stekkert kukert slakkensop

de boze bui knalt uit mijn kop

hou op hou op hou op

Knallende woorden geven taal aan de boze bui die je zelf nog niet begrijpt in een taal waarvan je je afvraagt of je hem nog niet kent, of dat hij gewoon nog niet bestaat. Want in Nooit denk ik aan niets mag het knallen en sissen, is er lawaai en stilte, maar- alle mindfulness ten spijt-  nooit niets. Het gaat over emoties, bang-boos-blij, over groeien en veranderen, over dingen die je niet begrijpt en woorden die niet logisch zijn.

De meest bekende van de drie bundels die ik in mijn kast heb staan is Jij bent de liefste. Daarin werken de dichters in een kort, maar o zo treffend gedichtje de ongrijpbaarheid van de liefde uit, maar bespreken ze ook zaken die onzichtbaar zijn omdat je ze kwijt bent, of gewoon in je hoofd verzint. Het gaat over dansen en logeren, hoe eng het even kan zijn als iemand slaapt en over dieren, tijd en sterren die jou misschien ook wel zien als jij hen ziet.

Plaatjes voor elk moment

Elke bundel is zorgvuldig geïllustreerd. Zo vormen de gedichten samen met de beelden letterlijk en figuurlijk plaatjes voor elk moment van de dag in het leven.

Portret Mori van den Bergh

Mori van den Bergh is kinder- en jeugdpsychiater bij KOOS Utrecht en IMH-specialist.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan