Veel jonge kinderen kampen met spreekangst. Een nieuwe, gratis app helpt hen deze angst te overwinnen of zelfs te voorkómen. Met SpeakAPP!-Kids kunnen ze in een virtual reality omgeving zo veel oefenen als ze willen. De app is ontwikkeld door onderzoekers van de Radboud Universiteit.

Spreekangst is een probleem dat meestal vroeg begint en je je hele leven kan achtervolgen. Presentaties vormen immers niet alleen een belangrijk onderdeel van je tijd op school, maar vaak ook later van je werk.

Via SpeakAPP!-Kids kunnen kinderen oefenen voor een virtuele klas. Dat maakt een publiek minder angstaanjagend en helpt het verhaal beter onder de knie te krijgen.

Oefenen

‘De enige manier om ervan af te komen, is door zo vaak mogelijk te oefenen,’ legt Wolf-Gero Lange uit. Hij is universitair docent Klinische psychologie bij het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit en een van de onderzoekers betrokken bij SpeakAPP!-Kids. ‘Door de VR technologie lijkt het alsof ze echt voor de klas staan. Ze kunnen ook om zich heen kijken. We hebben video’s van verschillende basisschoolklassen, zodat kinderen van iedere leeftijd kunnen oefenen met de klas die bij hun leeftijd past. Kinderen uit groep 2 en 3 zien een kringopstelling, kinderen uit de bovenbouw zien kinderen die aan tafels zitten. Ook een juf is aanwezig. Voor kinderen die rustig willen opbouwen, zijn er ook video’s van lege klaslokalen. De opnames zijn allemaal gemaakt op een echte basisschool, zodat de oefensituatie zo herkenbaar mogelijk is.’

AdvertentieVroeg-congres artikel

Gratis downloaden

De app is gratis te vinden in de App Store voor de iPhone en de Google Play Store voor Android.

Radboud Gebaren

De lancering van SpeakAPP!-Kids is onderdeel van de 100 Radboudgebaren. De Radboud Universiteit bestaat dit jaar 100 jaar, en dat wordt gevierd met 100 gebaren voor Nijmegen en haar inwoners. In de week van 8 tot en met 14 mei voerden studenten en medewerkers verspreid over de stad belangeloze acties uit. Bekijk een volledig overzicht van alle 100 Radboudgebaren.

Bron: radboudrecharge.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

"*" geeft vereiste velden aan