Overgewicht voor en tijdens zwangerschap benadeelt gezondheid kind

0
397

Er is een relatie tussen obesitas voorafgaand aan de zwangerschap en overgewicht bij het kind. Hetzelfde geldt voor overmatige gewichtstoename tijdens de zwangerschap.

Dat blijk uit onderzoek van Ellis Voerman. Zij onderzocht deze relatie onder meer dan 162,000 moeders en kinderen die deelnemen aan Generation R en meer dan 30 soortgelijke studies uit Europa, Noord-Amerika en Australië.

Voerman toonde aan dat zowel obesitas als overmatige gewichtstoename tijdens de zwangerschap gerelateerd zijn aan het risico op overgewicht bij het kind. Dit risico steeg geleidelijk naarmate het gewicht voor en tijdens de zwangerschap hoger waren en was sterker bij adolescenten dan bij jonge kinderen.

De resultaten uit dit onderzoek suggereren dat een gezond gewicht al vanaf voorafgaand aan de zwangerschap belangrijk is voor de gezondheid van kinderen.

Maternal body mass index, gestational weight gain, and the risk of overweight and obesity across childhood: An individual participant data meta-analysis >>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here