Er is een relatie tussen obesitas voorafgaand aan de zwangerschap en overgewicht bij het kind. Hetzelfde geldt voor overmatige gewichtstoename tijdens de zwangerschap.

Dat blijk uit onderzoek van Ellis Voerman. Zij onderzocht deze relatie onder meer dan 162,000 moeders en kinderen die deelnemen aan Generation R en meer dan 30 soortgelijke studies uit Europa, Noord-Amerika en Australië.

Voerman toonde aan dat zowel obesitas als overmatige gewichtstoename tijdens de zwangerschap gerelateerd zijn aan het risico op overgewicht bij het kind. Dit risico steeg geleidelijk naarmate het gewicht voor en tijdens de zwangerschap hoger waren en was sterker bij adolescenten dan bij jonge kinderen.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

De resultaten uit dit onderzoek suggereren dat een gezond gewicht al vanaf voorafgaand aan de zwangerschap belangrijk is voor de gezondheid van kinderen.

Maternal body mass index, gestational weight gain, and the risk of overweight and obesity across childhood: An individual participant data meta-analysis >>

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan