Respectvolle geboortezorg verdient meer aandacht

0
133

Obstetrisch geweld in de verloskamer komt regelmatig voor. Om dit te veranderen, is het platform ‘Samen voor Respectvolle Geboorte’ opgericht. Veilige geboortezorg houdt volgens het platform rekening met de individuele behoeften van elke zwangere persoon. Een overdreven focus op protocollen vergroot het risico op fysieke en emotionele problemen.

Een artikel op Sociaal.Net over obstetrisch geweld, begin vorig jaar, maakte veel reacties los. Obstetrisch geweld is de koepelterm voor verschillende vormen van geweld binnen de verloskundige setting. Het vertrekt vanuit de zorgverlener die ongepast handelt. Het slachtoffer is in de eerste plaats de kersverse moeder. Maar ook andere betrokkenen kunnen slachtoffer zijn: het kind, de partner, familie of vrienden.

Voor de medische wereld haar intrede deed bij zwangerschap en geboorte, was er veel respect voor dit proces. Met de komst van de medische kennis is bevallen veiliger geworden. Nu is het tijd voor een synthesefase: het beste van beide werelden. Dat vinden vroedvrouwen Sophie Van Cauwelaert en Ruth Sneyers. Zij hebben het initiatief genomen tot oprichting van het platform Samen voor Respectvolle Geboorte. Inmiddels kent de groep al 800 leden: (toekomstige) ouders, vroedvrouwen, (kinder)artsen, doula’s… die allemaal samen willen toewerken naar een andere en betere geboortezorg.

Lees verder op sociaal.net >>

Omgaan met geweld tijdens de bevalling

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here