Huiselijk geweld kan een groot effect hebben op de ontwikkeling van een kind. “Het is alle hens aan dek om stress en trauma in de ouder-kindrelatie te voorkomen”, benadrukt drs. Yael Meijer. “Het organiseren van voldoende veiligheid, ook emotioneel. kan daarom niet vroeg genoeg beginnen. Dit vergroot de kans op een gezonde mentale en fysieke ontwikkeling van het jonge kind.” Over de mogelijkheden hiertoe verzorgt Yael een presentatie tijdens het congres Kindermishandeling bij baby’s, peuters en kleuters.

“Goed hulpverlenerschap gaat over blijven leren en investeren in je eigen mentale en emotionele gezondheid”

Emotionele en fysieke veiligheid binnen een gezin is een voorwaarde voor een evenwichtige ontwikkeling. “Daarvoor dient een kind zich gezien, gehoord en begrepen te voelen door de ouders”, vertelt Yael. “Op die manier helpen zij de binnenwereld van jonge kinderen al spiegelend te reguleren.” Dit stimuleert hen om de eigen emoties steeds beter te leren kennen, begrijpen en reguleren. “Een stabiele omgeving is voor ieder kind de opmaat om zich op emotioneel, sociaal en cognitief gebied flexibel te ontwikkelen.”

Fragmentatie

Onveiligheid in de relaties zet dit alles op de tocht, benadrukt Yael. “Dit vergroot de kans op fragmentatie in dit proces. Weliswaar gaat het leren en ontwikkelen door, maar minder geïntegreerd en minder evenwichtig. Een kind in onveiligheid leert overleven, zichzelf beheersen of de omgeving op een bepaalde manier controleren om het voorspelbaar te maken. Dat maakt een kind minder veerkrachtig en flexibel bij tegenslag.” Om dit tegen te gaan en wellicht te voorkomen, drukt Yael hulpverleners rond gezinnen op het hart om oog te hebben voor alle relaties rondom het kind. “Dus niet alleen de relatie met ouders of pleegouders, maar ook met de juffen/meesters, de opvang en de broers/zussen.”

Onderlinge werkrelatie

Relevant in dit verband is de werkrelatie tussen de hulpverleners rondom een gezin en het kind.  “Wees je ervan bewust dat mogelijk hevige reacties op jouw handelen, hoe goed bedoeld ook, voort kunnen komen vanuit een stressreactie.” Yael adviseert om – indien mogelijk – samen het verhaal van het kind en het gezin te maken. “Probeer te begrijpen waar mogelijke stressreacties vandaan komen. Maar ook waarom deze in stand blijven. Vergeet ook niet te reflecteren op jouw reacties. Niet alleen richting het kind en de ouders, maar ook op het handelen van collega’s en andere professionals om het gezin heen. Organiseer daarom ook regelmatig intervisie.”

Advertentie

Goed hulpverlenerschap

Op deze manier werken verdient meer aandacht. Dit kan op korte termijn door haar presentatie tijdens het congres bij te wonen. “Ik vind het fijn om dan met professionals opnieuw het belang uit te wisselen van goed kijken en begrijpen, naast verwonderen, naar gezinnen waarin geweld is ontstaan. Niet in de laatste plaats om deze gezinnen als professional te blijven ondersteunen zonder dat je er zelf chronische stress van krijgt. Goed hulpverlenerschap gaat over blijven leren en investeren in je eigen mentale en emotionele gezondheid. Daarmee bouw je een gezonde basis op om deze kwetsbare doelgroep bij te kunnen staan en de geweldspiraal te kunnen stoppen.”

Alle congresinformatie op een rij >>

Drs. Yael Meyer is Klinisch Psycholoog en Psychotherapeut. Na 10 jaar werkzaam te zijn geweest in de forensische psychiatrie, heeft zij de overstap gemaakt naar Infant and Early Child Mental Health (IECMH). Yael is gespecialiseerd in stress, trauma en (emotie)regulatieproblemen bij gezinnen met jonge kinderen.

Op dit moment is zij werkzaam als hoofd behandelprogramma van het 0-6 team Amersfoort/Ermelo van Fornhese GGZ centraal en werkt een dag in de week in het DGT team van Levvel in Amsterdam.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan