Kindermishandeling komt veelvuldig voor, ook op heel jonge leeftijd. Reden voor Vakblad VROEG om samen met Euregionaal Congresburo een congres te organiseren over kindermishandeling bij baby’s, peuters en kleuters. De congresdatum is 21 september en alle presentaties zijn vanaf 1 november online te volgen.

Geef je nu op en maak gebruik van de Vroegboekkorting!

Het congresthema is helaas razend actueel. Wist je bijvoorbeeld dat peuters het meest geslagen worden? En dat er regelmatig baby’s door hardhandig oppakken en door elkaar schudden een hersenbeschadiging oplopen? Naast fysiek geweld kan er sprake zijn van psychische en mishandeling en emotionele en pedagogische verwaarlozing.

Kennisleemtes

Als gevolg van mishandeling en misbruik krijgen veel jonge kinderen niet de aandacht en verzorging die ze nodig hebben. Uit onderzoek blijkt dat er nog te veel kennis ontbreekt om goed te signaleren en adequate hulp te bieden. Bovendien ligt het aankaarten van een niet pluisgevoel bij een kwetsbaar jong kind heel gevoelig. Wat als je het mis hebt en ouders of anderen vals beschuldigt? En hoe bespreek je überhaupt een vermoeden op een goede manier met ouders én met jonge kinderen?

Interessant programma

Alle reden dus om je te verdiepen in de mogelijkheden om op het juiste moment op een goede manier te signaleren en te interveniëren. Voor dit congres hebben we een interessant programma samengesteld. De sprekers delen belangrijke kennis over mishandeling bij deze kwetsbare doelgroep en geven concrete handreikingen aan professionals die werken met jonge kinderen en hun ouders/verzorgers.

Programma

  • dr. Lenneke Alink – De vroegte wint? Over ernstige opvoedproblematiek bij jonge kinderen
  • Jolande Schoonenberg – Vroegkinderlijke verwaarlozing en geweld: een Gordiaanse knoop?
  • Yael Meijer – Stress en trauma in de ouder-kindrelatie: het effect van (on)veiligheid en intergenerationele overdracht
  • dr. Elise van der Putte – Vroeg signalering van letsels bij zuigelingen
  • Marike van Gemert – Praten met jonge kinderen kan!
  • Thekla Vrolijk-Bosschaert – Herkennen van seksueel misbruik bij jonge kinderen, een lastige puzzel
  • Sandra van Gameren – Goed voorbereid met ouders in gesprek gaan over signalen

Uitvoerige informatie over het programma staat op de website van Euregionaal Congresburo, klik hier.

Geef je nu op en maak gebruik van de Vroegboekkorting!

Congresinformatie

Het congres vindt plaats op 21 september in Utrecht, maar is ook online te volgen. Dit kan 30 dagen lang vanaf 1 november 2022.  Alle deelnemers mogen gratis meedoen aan een ander online congres van Euregionaal Congresburo of een collega gratis laten inschrijven voor de online editie van dit congres. Abonnees op het VROEG-magazine nemen deel tegen korting en voor ZZP’ers geldt een extra voordeeltarief. Het congres wordt breed geaccrediteerd.

Alle congresinformatie op een rij >>

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan