Recensie ‘Grote mensen mogen ook niet slaan’ door Veronique Erkens

Kinderen mogen geen slachtoffer worden van welke vorm van mishandeling of misbruik dan ook. De intentie van de auteurs, Ilona Lammertink en Els Vermeltfoort, is om alle kinderen hiervoor te beschermen. Het boekje vormt een prima ingang om over dit onderwerp in gesprek te komen met ouders en kinderen.

Dit boek is geschreven voor kinderen die toch op enige manier slachtoffer zijn geworden van huiselijk geweld (lichamelijke of geestelijke) mishandeling en/of misbruik. Het verhaal neemt het kind (en de volwassene) mee in de wereld van Luuk, een jongen waarvan de papa onder invloed van grote mensenzorgen snel boos kan worden. Zijn oma merkt aan het gedrag van Luuk, die zich bang en verdrietig voelt, dat er iets aan de hand is. Nadat rust, afstand en veiligheid is gecreëerd, eindigt het verhaal op een positieve manier.

‘Grote mensen mogen ook niet slaan’  is een vrolijk ogend prenten/voorleesboek geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Het bevat naast een warm verhaal, een spelletje en een liedje voor het kind. Daarnaast is er een informatieve bijlage voor volwassenen en tips voor ouders.

Het verhaal kan zowel in de context van thuis als in een begeleidings- en behandelingscontext worden gelezen. Dit geldt met name wanneer er binnen een gezin sprake is van welke vorm van geweld en/of kindermishandeling dan ook. Kortom een mooi verhaal om gevoelige problemen bespreekbaar te maken.

Grote mensen mogen ook niet slaan >>

Veronique Erkens-Waucomont is klinisch psycholoog en psychotherapeut Kind & Jeugd. Zij is werkzaam als zelfstandige binnen Basic Trust – Psychotherapiepraktijk De Vlinder. Hier behandelt Veronique met name ouders en kinderen waarbij sprake is van hechtings- en traumagerelateerde problematiek.

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan