Kinderen van vaders met overgewicht lopen meer risico om later diabetes te ontwikkelen. Door kinderen van jongs af aan voldoende te laten bewegen wordt dit risico op latere leeftijd teniet gedaan.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Victoria University in Melbourne waarover inderopvangtotaal.nl bericht. De onderzoekers lieten gezonde, vrouwelijke ratten paren met zwaarlijvige, mannelijke ratten. Hun kroost was minder gevoelig voor insuline (‘insulineresistent’). Insulineresistentie is schadelijk voor de gezondheid en vaak een aanloop naar diabetes. De resistente ratjes kregen een uitgebreide training in de eerste vier weken na het zogen. Deze ratten bleken op latere leeftijd niet meer resistent te zijn voor insuline. De negatieve gezondheidseffecten van het hebben van een zwaarlijvige vader bleken teniet gedaan.

Langdurig gezondheidseffect

Bewegen zou vergelijkbare resultaten opleveren bij mensen. “Het onderzoek laat zien dat voldoende beweging in de vroege kinderjaren een langdurig effect heeft op de gezondheid van de kinderen van obese vaders”, aldus één van de onderzoekers, Dr. Philippe Falcão-Tebas. De onderzoekers weten nog niet op welke leeftijd de verandering in gezondheid zou plaatsvinden. Daar wordt meer onderzoek naar gedaan.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Bron: kinderopvangtotaal.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan