Op een speelse manier met video’s en vragen de taalontwikkeling van kinderen tussen de twee en zes jaar stimuleren. Met dat doel voor ogen is een online platform voor meertaligheid gelanceerd. Belangrijk, want een meertalige taalontwikkeling is zinvol, leuk en uitdagend, maar niet altijd makkelijk.

Ondanks dat veel kinderen opgroeien met meer dan één taal, is er een beperkt aanbod aan boeken of andere materialen die meertaligheid stimuleren. Met Langaroo wordt het ouders gemakkelijk gemaakt hun meertalige kinderen te helpen bij de taalontwikkeling. Het platform is een initiatief van Meertalig.nl en de Stichting VoorleesExpress.

Voordelen

Meertalig opgroeien biedt voordelen op onder andere persoonlijk en intellectueel gebied. Anne Heinsbroek, directeur Stichting VoorleesExpress: “In de praktijk zien we vaak dat ouders het als negatief zien als ze thuis een andere taal spreken dan het Nederlands, omdat ze bang zijn dat hun kinderen een achterstand oplopen in het Nederlands.” Die angst is echter onterecht.

Onderzoek laat zien dat juist wanneer ouders hun moedertaal met hun kinderen spreken, deze kinderen een betere taalontwikkeling doorlopen. Daardoor leren ze het Nederlands veel gemakkelijker en sneller aan. Bovendien blijkt dat meertaligheid het leggen van contacten met anderen bevordert en dat het zorgt het voor een betere band tussen kinderen en hun ouders en de rest van de familie zoals opa’s en oma’s.

Laagdrempelig

Met Langaroo bieden de makers een laagdrempelig en educatief alternatief voor het onderhouden van de moedertaal. Heinsbroek: “Kinderen zijn gebaat bij een goede ontwikkeling van de moedertaal en de taal van het land waarin ze wonen. Met Langaroo leren ze dat spelenderwijs door een spel waarbij je eilanden verovert en vragen beantwoordt op basis van video’s.”  Langaroo is geschikt voor kinderen die thuis een andere taal spreken dan de taal die wordt gesproken in het land waar ze wonen en is beschikbaar in het Engels, Arabisch, Pools Turks en Nederlands.

Vroeg beginnen

Er bestaat echter niet één juiste methode om een kind tweetalig op te voeden. Uit onderzoek blijkt wel dat je zo vroeg mogelijk kunt beginnen, kinderen raken niet in de war van meer dan één taal. Volgens de makers van Langaroo is het vooral belangrijk dat een kind een rijk en gevarieerd taalaanbod krijgt met volop ruimte voor de verschillende talen. Hier voorziet het online platform in.

Eerste bevindingen

Uit een eerste pilot blijkt dat ouders een eenvoudige en leuke één op één activiteit vinden, waarbij ze aan de hand van de verschillende filmpjes een onverwacht gesprek met hun kind uitlokken. Door de variatie van de filmpjes blijven kinderen langere tijd geboeid.

Naar Langeroo >>

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan