Nieuwe test meet snel motorische vaardigheid tijdens de gymles

0
1169

Er is een nieuwe, betrouwbare en praktisch toepasbare motoriektest om veel meer grip te krijgen op de motorische ontwikkeling van kinderen.  De test is bovendien gemakkelijk in te passen binnen de context van de gymles. De test is door Joris Hoeboer ontwikkeld in het kader van zijn promotie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Kinderen zijn motorisch minder vaardig dan vroeger. Gymleraren erkennen dit probleem en zoeken naar verbetermogelijkheden. Hiervoor is het nodig de motorische vaardigheid van kinderen te volgen in de dagelijkse praktijk van de lichamelijke opvoeding. Joris Hoeboer: “De beschikbare meetinstrumenten zijn echter niet praktisch toepasbaar. Ze zijn tijdrovend. Het duurt minstens 20 minuten om één individueel kind te meten.”

Daarom ontwikkelde de promovendus een betrouwbare en praktisch toepasbare motoriektest die past binnen de context van de gymles. Daarnaast onderzocht Hoeboer ook de praktische toepasbaarheid vanuit het perspectief van de gymdocent en de beleving van de gemeten kinderen nader bekeken om vanuit meerdere invalshoeken het nieuwe meetinstrument te evalueren.

De test maakt het ook mogelijk om te onderzoeken welke kinderen uitvallen. Ander voordeel is dat de ontwikkeling voor een langere tijd kan worden gevolgd. Dit maakt het tevens mogelijk om te bekijken of er verschillen zijn tussen kinderen, klassen, groepen, scholen of steden.

Tot slot maakt de test het mogelijk om te onderzoeken of interventieprogramma’s effect hebben op de motoriek van kinderen. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van een gezonde actieve leefstijl voor nu en in de toekomst.

The development of the Athletic Skills Track: A new motor competence assessment >>

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here