Communiceren, zingen en samen muzikale spelactiviteiten ondernemen is superleuk, ook als interventie binnen de hulpverlening. Kinderen die een positieve band met hun ouders hebben, lopen immers minder kans op het ontwikkelen van probleemgedrag. Zo vormt de methodiek ‘Zing en Groei’ een perfecte ingang om de ouder-kindrelatie te ondersteunen.

Margré van Gestel

Niets is zo sterk als de liefde van ouders voor hun kind. Maar toch, in de eerste 1000 dagen gaat niet altijd alles van een leien dakje. Na de zwangerschap is het vooral wennen aan de baby én wennen aan de rol van ouder van dit kind. Ieder kind heeft een eigen karakter en een eigen ontwikkelingstempo. Slaapgebrek en zorgen over bijvoorbeeld huisvesting en financiën veroorzaken in veel jonge gezinnen stress. En permanente stress heeft een verwoestende invloed op het functioneren van het gezin. Gelukkig zijn er anno nu meerdere hulpbronnen beschikbaar voor jonge gezinnen.

Actie en reactie

Muziek is sowieso een communicatiemiddel dat alle ouders van nature gebruiken. Het gehoor van de baby is bij 20/22 weken in de zwangerschap al volledig ontwikkeld. Het ritme van de hartslag van de moeder, het gerommel van haar darmen en geluiden uit haar directe omgeving worden waargenomen. Vanaf 30 weken onthoudt de baby niet alleen klanken, geluiden uit de omgeving, stemmen, melodietjes en regelmatig voorgelezen verhaaltjes, maar herkent deze ook na de geboorte. Natuurlijk kunnen ze aan die geluiden nog geen betekenis geven, maar dat komt na de geboorte snel. Ouders communiceren dan met hun baby via klanken en geluiden en gebruiken ‘infant directed speech’.

Het huilen én het maken van geluiden krijgen voor de baby al snel een duidelijke functie, namelijk het trekken van de aandacht. Een baby van vier maanden oud ontdekt in hoog tempo de belangrijkste spelregels van communicatie: actie en reactie. Hij is dus van het begin af aan een competente partner en neemt in gelijke mate deel aan de conversatie. Ouders reageren op geluiden van de baby als teken van hun onderlinge contact en verstandhouding. ‘Being in communication’ is een absolute voorwaarde om tot een goede ontwikkeling te komen.

Advertentie

‘Zing en Groei’

Helaas lukt het lang niet alle ouders om vanuit zichzelf op deze natuurlijke manier met hun jonge kind te communiceren. Lees verder >

VROEG-magazine

Dit artikel, nu via de pdf online in te zien, is gepubliceerd in ons VROEG-magazine. VROEG biedt ieder kwartaal  verdieping en inspiratie via achtergrondartikelen en interviews. De prijs van een abonnement bedraagt in Nederland € 29,50 en in België € 32,50 per jaar.

De abonnees op ons magazine zijn de kurk waarop ons kennisplatform drijft. Zo kunnen we alle professionals blijven voeden met nieuwsberichten, agendapunten en boekentips. Aanmelden kan via de knop Abonneren op deze website.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan