Gemiddeld één kind per klas heeft DCD: Developmental Coordination Disorder. Toch wordt deze coördinatie-ontwikkelingsstoornis weinig herkend. Wat zijn de kenmerken? En waarom is het van belang om tijdig met een multidisciplinair team met de behandeling te starten?

DCD valt net zoals ADHD en autisme onder neuro-ontwikkelingsstoornissen, maar wordt veel minder vaak gediagnostiseerd. Vaak denkt de omgeving dat een kind ‘gewoon’ onhandig is en dat kinderen er wel ‘overheen groeien.’ Niets is minder waar, want DCD gaat bijna nooit over. Wél kunnen een kind en zijn omgeving veel leren over de aandoening. Dat verhoogt de kwaliteit van leven vaak flink. Daarom is het stellen van een diagnose essentieel voor kinderen met DCD en hun ouders.

Niet alleen motorisch

Juan Manterola, jeugdarts kinderrevalidatie bij Roessingh, is gespecialiseerd in DCD. ‘Eén van de grote kenmerken van DCD is dat het probleem bijna nooit alleen motorisch is. Vaak is er ook sprake van een spraak- of taalprobleem, ADHD, ADD of dyslexie. Of een combinatie van deze aandoeningen. En niet elk kind voldoet aan alle ‘vinkjes’ van DCD. Het is daarom moeilijk te herkennen en het stellen van de diagnose is uitdagend. Het is vooral een kwestie van afpellen, van andere aandoeningen uitsluiten.’

Advertentie

Interdisciplinair DCD-team

Kinderen met (vermoedelijk) DCD worden bij Roessingh poliklinisch behandeld door een interdisciplinair DCD-team. Met onder andere een fysiotherapeut, ergotherapeut, maatschappelijk werker, een logopedist en een psycholoog. En zo nodig sluiten een bewegingsagoog, creatief therapeut of diëtist aan. De therapie richt zich niet zozeer op het verbeteren van motorische vaardigheden: het doel is dat een kind de geleerde vaardigheden zelf in het dagelijkse leven toe kan passen. Binnen de behandeling is ook aandacht voor het sociaal-emotionele aspect en hoe DCD je leven beïnvloedt.

Lees verder op revalidatiemagazine.nl, met onder meer uitgebreid aandacht voor een case uit de praktijk: klik hier

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieAbonneren op lentenummer
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan