Nieuwe techniek verdubbelt kansen op zwangerschap via in-vitrofertilisatie

0
252
In vitro maturation

Een team van wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel heeft een nieuwe test ontwikkeld om de beste eicellen te selecteren. Toepassing van de test verdubbelt de kans op een zwangerschap.

Koppels die niet natuurlijk zwanger raken, proberen vaak via in-vitrofertilisatie (IVF) hun kinderwens alsnog in vervulling te laten gaan. Die behandeling is duur, belastend en lang niet altijd succesvol.

Analyse ‘corona’-cellen

Een nieuwe test, ontwikkeld aan de Vrije Universiteit Brussel, analyseert de zogenaamde corona cellen – dit zijn de cellen die zich aan de buitenkant van de weggenomen eicel bevinden. Deze cellen worden bij klassieke IVF-behandelingen weggegooid, maar geven eigenlijk een goede indicatie van de kwaliteit van de eicel. Op die manier kán worden bepaald welke eicellen de grootste kans op een zwangerschap bieden en dus bevrucht en teruggeplaatst moeten worden. Uit studies met meer dan honderd patiënten in UZ Brussel bleek dat het zwangerschapspercentage verdubbelde door de toepassing van deze test.

Toename effectiviteit

Het belangrijkste voordeel van deze test is dat het de effectiviteit van een vruchtbaarheidsbehandeling aanzienlijk doet toenemen. Dat bespaart niet alleen veel geld en tijd, maar ook vooral leed bij mensen met een kinderwens.

Ingevroren eicellen

De techniek kan ook toegepast worden bij vrouwen die hun eicellen laten invriezen: in eerste instantie kan bepaald worden hoeveel eitjes bevroren moeten worden, maar ook na ontdooiing kunnen via de test de meest kwalitatieve eicellen voor een ivf-poging worden geselecteerd.

Verder lezen

  1. fertiga.com
  2. vub.ac.be/vub-spin-off-fertiga-ontwikkelt-baanbrekende-techniek-die-kansen-op-zwangerschap-via-ivf-icsi-verdubbelt#

Bron: gezondheid.be

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here