Een netwerkbenadering vanuit het perspectief van de zwangere met een centrale rol voor de coördinerend zorgverlener. Dát zijn de basiselementen voor effectieve persoonsgerichte geboortezorg. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Carola Groenen naar de samenwerking tussen verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgenden, kinderartsen en consultatiebureauverpleegkundigen en -artsen.

Het onderzoek laat een spilfunctie zien voor zwangeren bij het verbeteren van het beleid in de geboortezorg. Daarnaast hebben eerstelijns verloskundigen een verbindende rol in het netwerk. Dat maakt hen geschikt als coördinerend zorgverlener ter ondersteuning van de zwangere.

Aanbevelingen

Op basis van dit onderzoek heeft Groenen een aantal aanbevelingen voor het veld geformuleerd, waaronder:

  1. Actieve betrokkenheid van zwangeren bij hun zorg is de essentie, niet alleen gedurende de zorg maar ook ten aanzien van verbeteringen in het beleid
  2. Iedere zwangere verdient een persoonlijke casemanager. Daarom moet deze rol goed worden geïmplementeerd in de geboortezorg. De eerstelijnsverloskundigen lijken de meest geschikte kandidaten voor deze rol.
  3. Persoonsgerichte zorg vraagt om een flexibel gebruik van richtlijnen.

Maternity networks and personal health records >

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

Zie ook:

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan