Netwerkbenadering sleutel voor persoonsgerichte geboortezorg

0
97

Een netwerkbenadering vanuit het perspectief van de zwangere met een centrale rol voor de co枚rdinerend zorgverlener. D谩t zijn de basiselementen voor effectieve persoonsgerichte geboortezorg. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Carola Groenen naar de samenwerking tussen verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgenden, kinderartsen en consultatiebureauverpleegkundigen en -artsen.

Het onderzoek laat een spilfunctie zien voor zwangeren bij het verbeteren van het beleid in de geboortezorg. Daarnaast hebben eerstelijns verloskundigen een verbindende rol in het netwerk. Dat maakt hen geschikt als co枚rdinerend zorgverlener ter ondersteuning van de zwangere.

Aanbevelingen

Op basis van dit onderzoek heeft Groenen een aantal aanbevelingen voor het veld geformuleerd, waaronder:

  1. Actieve betrokkenheid van zwangeren bij hun zorg is de essentie, niet alleen gedurende de zorg maar ook ten aanzien van verbeteringen in het beleid
  2. Iedere zwangere verdient een persoonlijke casemanager. Daarom moet deze rol goed worden ge茂mplementeerd in de geboortezorg. De eerstelijnsverloskundigen lijken de meest geschikte kandidaten voor deze rol.
  3. Persoonsgerichte zorg vraagt om een flexibel gebruik van richtlijnen.

Maternity networks and personal health records >

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

Zie ook:

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here