In Vlaanderen zijn vorig jaar veel minder baby’s geboren met het syndroom van Down dan in de jaren daarvoor. In 2016 waren het er 31, een vermindering met 30 procent. De jaren daarvoor waren het rond de 50.

De daling van het aantal downbaby’s is het gevolg van het aanbieden van prenatale screening via de NIPT-test, meldt RTL Nieuws. Het syndroom van Down komt voor bij 1 op de 800 zwangerschappen. Als geen daarvan zou worden afgebroken, zou dat leiden tot 80 kinderen met Down in Vlaanderen.

Screenen

In België werd de NIPT-test in 2013 geïntroduceerd in privé-klinieken. Sinds die tijd is het aantal geboortes van kinderen met Down gestaag afgenomen. In Nederland wordt de test pas sinds 1 april van dit jaar aangeboden. “In Nederland laat 40 procent van de zwangere vrouwen zich prenataal screenen”, zegt voorzitter van de Stichting Down Syndroom Regina Lamberts. “Maar hier hebben we een andere houding dan in België ten opzichte van screenen en wat we daarna doen.”

Advertentie

NIPT in Nederland

Volgens Lamberts is het aantal geboortes van kinderen met het Down van Syndroom in Nederland weliswaar licht afgenomen de afgelopen jaren, van 200 naar 180 vorig jaar, maar dat heeft volgens haar niets te maken met prenatale screening. Over het effect van de invoering van de NIPT-test valt daarnaast nog weinig te zeggen. “De test werd wordt hier sinds 1 april uitgevoerd dus is het nog te vroeg om te weten wat daar de effecten van zijn.”

Voorlichting

Toch verwacht Lamberts niet zo’n grote afname als in Vlaanderen. Het grote verschil zit volgens Lamberts in de benadering van de aanbieder van de NIPT-testen. “In België zijn dat commerciële bureaus. Die willen zoveel mogelijk van die testen verkopen. In Nederland wordt door ziekenhuizen rond de screening in veel gevallen voorlichting gegeven. In België is het: ‘we hebben een foutje ontdekt, u kunt het weghalen en dan nog een keer proberen’. Hier geven we objectieve informatie over wat je kan verwachten: de kwaliteit van leven van iemand met Down, hoe gezinnen het ervaren, wat mensen met Down allemaal kunnen. Uiteindelijk blijft het een persoonlijke beslissing. Maar we zien stellen die een NIPT-test hebben gedaan, een kind met Down geboren laten worden.”

>> Meer op rtlnieuws.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan