“Als een kind zich in de eerste twee jaar van zijn leven niet goed ontwikkelt, heeft hij daar zijn leven lang last van.” Aldus hoogleraar Tessa Roseboom bij de presentatie van haar boek ‘De eerste 1000 dagen’. Minister Hugo de Jonge noemt het een hoopvol boek. Nog voor de zomer ontvouwt hij plannen om te investeren in de allerjongsten.

“Ieder kind heeft maar één kans op een goede start, niemand kan die overdoen”, aldus minister De Jong. “We weten steeds beter dat de eerste 1000 dagen bepalend zijn voor de 32.000 die volgen. Zo’n kansrijke start is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend.” Hij schrijft deze woorden op zijn LinkedIn-account.

Eerste 1000 dagen

Aanleiding is het boek De eerste 1000 dagen’ dat hij in ontvangst heeft genomen van auteur  Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam. “Een ontzettend interessant, maar ook mooi geschreven boek”, aldus de minister, “waarin Roseboom beschrijft wat er in de eerste duizend dagen van nieuw leven allemaal gebeurt, wordt gevormd, wordt aangelegd. En dus ook wat er allemaal fout kan gaan. Als toekomstige ouders tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld continu in stress leven of ongezond zijn, te zwaar of juist te licht, als ze roken of drinken, als ze te maken hebben met huiselijk geweld – dan weten we gewoon dat dit letterlijk en figuurlijk onder de huid kruipt van de kinderen. Deze kinderen hebben niet de beste kans op een kansrijke start.”

Tessa Roseboom presenteert haar boek aan Minister Hugo de Jonge

Fundament

“Verloskundige zorg voor het kind begint in Nederland pas op de leeftijd waarop alle organen al zijn aangelegd, dat is eigenlijk erg gek”, zegt Roseboom in een  interview op folia.nl. Zij is bioloog, maar probeert in haar boek een brug te slaan tussen de economie, de medische wereld en de psychologie. “Je kunt je voorstellen dat als een brein zich onder mindere omstandigheden ontwikkelt, zich dat later uit in een slechter geheugen of matige leerprestaties. Het gaat hierbij echter niet alleen om een medisch effect, maar ook om een economisch effect. Economische studies laten zien dat een ruimer ouderschapsverlof in direct verband staat met betere prestaties en hogere inkomens van kinderen later. Investeren in de vroege ontwikkeling kan dus een enorme winst opleveren in de toekomst. Natuurlijk, niet alles in het leven gaat om geld, maar het toont wel aan dat die kinderen met slechtere omstandigheden in de baarmoeder en in hun eerste levensjaren beginnen met een achterstand. De eerste duizend dagen leggen het fundament.”

Aan de slag

Minister De Jonge noemt ‘De eerste 1000 dagen’ een hoopvol boek, een aanmoediging om aan de slag te gaan. “Ook kinderen die niet met de beste kaarten geboren zijn, kunnen daar met veel liefde, aandacht, zorg en de juiste aanpak bovenop komen. En voor kinderen die nog geboren moeten worden kunnen we nog 1000 dingen doen om hen een kansrijke start, een kansrijke eerste 1000 dagen te bieden. Tessa’s boek helpt ons om in gesprek met verloskundigen, kraamzorg, jeugdgezondheidszorg, gemeenten, verzekeraars en alle anderen die met ons mee willen denken te komen tot een goede aanpak voor een kansrijke start.”

Investeren in allerjongsten

Binnenkort ontvouwt de minister zijn plannen om te investeren in de allerjongsten.We willen hiermee rond de zomer naar buiten komen. Om de kinderen van vandaag en de volwassenen van morgen de kansen te bieden die ze verdienen.”

Bekijk ook het filmpje dat Tessa Roseboom met rtlnieuws maakte over het belang van de eerste 1000 dagen >

Bronnen: linkedin.com | rtlnieuws.nl | folia.nl | tijdstroom.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan