De zorg voor ernstig zieke kinderen vindt steeds vaker buiten het ziekenhuis plaats. Het Medische Kindzorgsysteem moet ervoor zorgen dat kinderen ook buiten het ziekenhuis optimale medische zorg krijgen.

Het Medische Kindzorgsysteem (MKS) is een integrale aanpak, speciaal afgestemd op de situatie van kind en ouders. Het is de kunst om maatwerk te leveren: niet ‘overzorgen’, maar ook niet ‘onderzorgen’.

Individueel zorgplan

In de praktijk betekent dit dat elk kind een individueel zorgplan krijgt, gebaseerd op een behoeftescan. Het zorgplan wordt opgesteld door ouders en als het kan het kind, samen met de kinderverpleegkundige. Het wordt geaccordeerd door een kinderarts. Hiermee wordt helder welke zorg nodig is en wie die waar gaat leveren. De zorg kan intensiever worden als een kind zieker wordt en minder als het beter gaat.

Terugblik informatiebijeenkomst

Hoe kan een ziek kind zo goed mogelijk blijven meedoen in de samenleving? Hoe kan het gezin hierbij ondersteuning krijgen en wat is nodig om de zorg flexibel, op maat te leveren? Deze en andere vragen stonden onlangs centraal tijdens de informatiebijeenkomst ‘Het Medische Kindzorgsysteem ontzorgt’ van het MKS Programmabureau op 30 mei. Patiëntenorganisaties, aanbieders, ouders en MKS-experts wisten een boeiend programma neer te zetten.

Op de website van MKS staan de presentaties, ieder voorzien van een korte samenvatting.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan